Побиття журналістів у Дніпрі: представники телеканалів звернулися до керівництва держави

 

Телеканали Д1 та ОТВ, чиїх журналістів у Дніпрі побили представники комунального підприємства “Муніципальна варта”, звернулися до керівництва держави з проханням про допомогу й підтримку.

Про це представники двох ЗМІ, а також інформбюро “Репортер”, розповіли в четвер, 15 липня, на пресконференціях у Києві в агенціях УНІАН та “Укрінформ”.

Напади на журналістів у Дніпрі сталися ще 2 липня. Знімальна група телеканалу ОТВ та оператор каналу D1 за редакційними завданнями працювали пізно ввечері на місці демонтажу білбордів. Як інформувало тоді “Суспільне”, виникло протистояння між представниками власників рекламних площин та “Муніципальною вартою”, що підпорядкована міській раді Дніпра. Операторів, які знімали це протистояння, побили силовики з “Муніципальної варти”, люди в мілітарній формі. Крім того, оператора каналу D1 Сергія Файзуліна не просто відлупцювали, а й розбили йому телекамеру.

“Я бачив, як вони її (камеру) піднімали і кидали на землю, щоб вона розбилася, буцали її ногами, ну, й мені летіло заодно. Вони розділилися на дві групи – одна займалася камерою, а інша мною”, – розповідав Файзулін, який тоді потрапив у відділення нейрохірургії лікарні Мечникова в стані середньої важкості.

Дісталося і знімальній групі телеканалу ОТВ: оператора Ігоря Гудника повалили на землю, побили ногами, пошкодили камеру. Шеф-редакторку каналу Вікторію Соколенко відштовхнули, вибили з рук телефон. Постраждав також журналіст інформбюро “Репортер”.

За заявою медійників поліція Дніпра внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про перешкоджання журналістській діяльності, наразі триває слідство.

Представники потерпілих каналів невдоволені ситуацію та намагаються надати їй розголосу на загальноукраїнському рівні.

Директор ТРК “Регіон” (телеканал Д1), заслужений журналіст України Микола Павленко говорить на пресконференції в “Укрінформі”: “Я багато працював у новинах. Але, виходячи зі свого репортерського досвіду, не розумію: якщо репортер виїжджає на подію, як його може бити структура, підпорядкована міській раді – “Муніципальна варта”? До її ж функцій не входить бити журналістів!”

“Що нас стурбувало? Подія вже закінчувалася, оператори виконали свою роботу. І тут, мов по команді, почалися групові напади – людей з “Муніципальної варти” та інших осіб, які були вдягнуті в коричневі і чорні футболки, на журналістів”, – заявляє Павленко.

На пресконференції він продемонстрував відео, яке свідчить: незалежно від того, хто спершу нападав на комунальників, “муніципали” жорстоко побили журналістів, котрі нікого не чіпали й виконували свої службові обов’язки.

“Я досі не розумію, навіщо. Одна думка виникає: це була акція залякування, щоб журналісти в Дніпрі боялися працювати на вулицях, – припускає керівник каналу і додає: – Хай це вже слідство розбирається”.

На пресконференції в УНІАНі директорка ТРК “Нова” (канал ОТВ) Галина Булавка розповіла, що спочатку поліція відкрила провадження за ч. 3 ст. 296 ККУ (хуліганство), а вже під тиском громадськості і преси кваліфікацію злочину змінили на ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста).

За її словами, п’ятьом учасникам конфлікту вручили повідомлення про підозру та обрали запобіжний захід. Серед них три охоронці КП “Муніципальна варта”, яке підпорядковується безпосередньо керівництву міськради Дніпра – за рішенням суду підозрювані отримали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на 60 діб.

З приводу цього злочину медійники звернулися до керівників держави та силових органів.

“Ми не скаржимося президенту Зеленському, ми просимо його підтримки і хочемо донести до нього повідомлення про беззаконність”, – сказала в “Укрінформі” Наталя Самохвалова, заступник директора ІБ “Репортер”.

“Колективи телеканалу Д1, каналу ОТВ та інформаційного бюро “Репортер” висловлюють рішучий протест проти свавілля силових структур, підпорядкованих міській владі Дніпра. Ми звернулися до президента України Володимира Зеленського, генерального прокурора Ірини Венедіктової, голови СБУ Івана Баканова, голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Нестора Шуфрича, голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва щодо захисту свободи слова, недоторканності журналістів під час виконання ними своїх професійних обов’язків та сприяння справедливому розслідуванню законності дій та існування таких силових структур, як “Муніципальна варта” м. Дніпро”, – заявили журналісти.

Вони додали, що на сьогодні вже є реакція на події 2 липня в Дніпрі. Зокрема, Рада з питань свободи слова і захисту журналістів при президентові України обурена фактом побиття журналістів і закликає Національну поліцію та Офіс генерального прокурора оперативно й об’єктивно розслідувати інцидент, а місцеву владу – провести службове розслідування.

Також це питання було розглянуте на засіданні комітетів Верховної Ради з питань свободи слова та з питань гуманітарної та інформаційної політики під керівництвом.

“Реакції від міської влади Дніпра поки що немає, як і службового розслідування. До речі, міський голова Дніпра Борис Філатов є заслуженим журналістом України, який, на жаль, ніяк не прокоментував факт побиття журналістів охоронцями силової структури, створеної при міській раді, і не ініціював відповідне службове розслідування”, – наголосили учасники пресконференції.

Читайте також:
“Хохлы ох***ли”: службовець КП в Кривому Розі побив журналіста. ВІДЕО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна