Нобелівську лауреатку Алексієвич не пустили на літак у Берліні начебто через бомбу в її речах

 

Нобелівську лауреатку, членкиню президії Координаційної ради білоруської опозиції Світлану Алексієвич не пустили на літак у Берліні через повідомлення про бомбу в її речах.

Про це  в четвер, 15 липня, йдеться в дописі на сторінці “Фундації Ольги Токарчук” у фейсбуці.

Письменниця ввечері 14 липня мала вилетіти з Берліна до Вроцлава на зустріч із лауреаткою Нобелівської премії Ольгою Токарчук.

“Світлана Алексієвич мала приїхати до Вроцлава до півночі. Пізно ввечері ми дізналися, що її затримали в аеропорту Берліна, тому що в її речах нібито була бомба”, – йдеться в повідомленні.

Речі Алексієвич оглянули й не знайшли нічого небезпечного. Проте на літак письменниця запізнилася. До Вроцлава вона їхала машиною.

Світлана Алексієвич – перша білоруська лауреатка Нобелівської премії.

Нобелівську премію з літератури 2015 року письменниці було присуджено “за поліфонічну творчість – пам’ятник стражданню і мужності в наш час”. Серед її творів книги – “У війни не жіноче обличчя” (1985), “Чорнобильська молитва” (1997), “Час second-hand” (2013).

У Білорусі після президентських виборів 9 серпня 2020 року протягом понад пів року тривали масові акції протесту проти підсумків виборів, переможцем яких було оголошено Олександра Лукашенка, який обіймає цю посаду з 1994 року. Опозиція і багато країн світу, зокрема й Україна, визнали результати виборів сфальсифікованими. Протестувальники вимагали відставки Лукашенка, звільнення політв’язнів і проведення нових виборів.

На тлі протестів після президентських виборів прихильники Світлани Тихановської створили Координаційну раду, яка закликає до широкого суспільного діалогу, зокрема щодо механізму проведення повторних президентських виборів. Білоруська влада визнала раду неконституційною.

До складу ради увійшла і Алексієвич. У вересні 2020 року вона виїхала з Білорусі до Німеччини.

Читайте також:
У Білорусі обшукують помешкання опозиціонерів, до Алексієвич “невідомі стукають в двері”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна