“Не дамо продати мову”: під Радою – акція проти русифікаторських поправок до законодавства. ФОТО, ВІДЕО

доповнено

У четвер, 15 липня, під будівлею Верховної Ради відбулася акція-перформанс “Не дамо продати мову”. Представники громадськості вкотре виступили проти русифікаторських поправок до законодавства України.

Як передає “Новинарня“, участь у заході взяли кілька десятків людей.

Активісти зазначають, що депутати із парламентської фракції “Слуга народу” раніше подали чотири русифікаторських поправки до законопроєкту №5551-2, який стосується фінансування реставрації пам’яток культурної спадщини.

Ці поправки є незаконними, адже не стосуються предмету законопроєкту, а це заборонено регламентом.

Фото: Ірина Семеняка, “Новинарня

Організатори акції наголосили, що “під нашим спільним тиском “слуги” дали задню: троє відкликали свої поправки, а поправку “слуги народу” Максима Бужанського не підтримав профільний  комітет і він пропихатиме її через Верховну Раду сам”.

Відео: Ірина Семеняка, “Новинарня

Під час заходу один із учасників грав роль “рішали”, який передавав бутафорські російські рублі народним депутатам за те, що вони подають “потрібні” ініціативи.

Також він одягнув на шию табличку “Меняю мову на рубли” (“Міняю мову на рублі”, – “Н”).

Не дамо продати мову 5 Не дамо продати мову 6
<
>
Фото: Ірина Семеняка, "Новинарня"

Опісля присутні сіяли “грошима” під будівлею парламенту.

Відео: Ірина Семеняка, “Новинарня

“Ми сьогодні прийшли сюди висловити своє обурення щодо дій народних депутатів, коли вони регулярно намагаються внести русифікаторські зміни в законодавство України (…) Йдеться про величезні гроші – за скільки народні обранці вже вкотре намагаються знищити норми, які вступають в силу завтра, 16 липня. Йдеться про те, що серіали на телебаченні, вистави в театрах і так далі мають бути українською мовою. “Слуги” вчора поспішно повідкликали деякі свої поправки, але одна – авторства Бужанського – ще є”, – розповіла учасниця акції.

Читайте також:
КСУ визнав закон про мову конституційним

“Слуги” хочуть вивести з-під дії закону про мову телебачення, рекламу і виборчу агітацію, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна