Рада ухвалила закон про реформу ВРП

 

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя”, який передбачає реформу відомства.
Як передає кореспондент Укрінформу, за відповідний законопроєкт №5068 у другому читанні та в цілому проголосували 259 народних депутатів.

Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроєкт пропонує порядок утворення та діяльності Етичної ради, до складу якої входитимуть три особи з-поміж суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три особи, визначені міжнародними організаціями, з якими Україна протягом щонайменше останніх трьох років співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції або у сфері судової реформи відповідно до міжнародних договорів України.

Документ пропонує прописати повноваження та порядок діяльності Етичної ради щодо встановлення відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності та надання органу обрання списку кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена ВРП. Зокрема, такий список має містити кількість кандидатур, яка щонайменше вдвічі перевищує кількість вакантних посад членів ВРП.

Законопроєктом передбачено здійснення Етичною радою протягом трьох місяців з дня затвердження її персонального складу оцінювання відповідності членів ВРП, окрім голови Верховного Суду, обраних до набрання чинності цього документу, критеріям професійної етики та доброчесності.

За результатами такого оцінювання Етична рада може ухвалити рішення про внесення відповідному органу, який обрав члена ВРП, мотивовану рекомендацію про його звільнення.

Читайте також:
Посол ЄС закликав Україну дотриматися рекомендацій Венеційської комісії щодо очищення ВРП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна