У Молдові проєвропейська партія Санду здобула монобільшість на парламентських виборах

 

У Молдові на дострокових парламентських виборах лідирує проєвропейська партія “Дія і солідарність” (PAS) чинної президентки Маї Санду, яка набрала 52,53% голосів виборців.

Про це свідчать дані підрахунку 99,58% бюлетенів на сайті ЦВК Молдови, інформує “Європейська правда” у понеділок, 12 липня.

На другому місці, за даними ЦВК, проросійський блок Партії соціалістів і Партії комуністів (ПСРМ-ПКРМ) набрав 27,36% голосів.

Третє місце дісталося партії “Шор”, за яку проголосували 5,78% виборців.

Згідно з попередніми даними, решта політсил не проходять до парламенту. Блок Ренато Усатого набрав 4,11% голосів, партія “Платформа “Гідність і правда” (DA) – 2,34%.

Інші кандидати набрали менше 2% голосів виборців.

Такі результати означають, що в Молдові вперше матиме самостійну більшість проєвропейська сила, представлена як президентом, так і парламентською партією.

Президентка Мая Санду зазначила, що громадяни Молдови повинні якомога швидше відчути переваги “чистого” парламенту, який дійсно піклується про проблеми людей.

Глава держави зазначила, що, після того як результати голосування 11 липня будуть визнані, вона зможе обговорити з парламентом формування нового уряду.

“Як президент я хочу працювати з компетентним і непідкупним урядом, який насамперед піклується про інтереси громадян”, – зазначила вона.

“Обіцяю, що в найближчі роки я зроблю все, що від мене залежить, щоби людям було простіше голосувати, без тиску і корупції. Це буде пріоритетом і майбутнього парламенту. І, сподіваюся, що зможу працювати з парламентською більшістю, що складається з чесних людей, щоби день виборів став святом демократії для кожного громадянина”, – заявила Санду.

У Молдові на виборах у неділю, 11 липня, проголосували понад 1 млн 477 тисяч людей (48,41% від загального числа громадян, які мають право голосу).

Читайте також:
У водія посольства Молдови в РФ на кордоні виявили фальшиві документи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна