На Кубі – антиурядові протести. Вперше за майже 30 років

 

Вперше за майже 30 років на Кубі відбулись антиурядові протести.

Наймасовіші демонстрації проти економічних негараздів та утисків населення відбулись у неділю, 11 липня, в муніципалітеті Сан-Антоніо-де-лос-Баньос на південному заході від Гавани, а також в столиці та містах Ольгін, Матансас, Камагуей та Сантьяго де Куба, передає DW.

Протестувальники вигукували гасла: “Геть диктатуру” та “Ми хочемо свободу”, а також висловлювали обурення через нестачу продовольства і перебої з електроенергією на тлі економічної кризи в країні.

У Гавані правоохоронці застосували сльозогінний газ проти демонстрантів, щонайменше десять протестувальників було затримано.

Президент країни Мігель Діас-Канель приїхав у Сан-Антоніо-де-лос-Баньос та звернувся до кубинців у виступі на державному телебаченні. “Ми не відмовимося від суверенітету та незалежності нації. Якщо вони хочуть перемогти революцію, то лише через наші трупи”, – заявив він.

За даними уряду, проти демонстрантів вийшли сили безпеки. “Ми закликаємо всіх революціонерів вийти на вулиці та захищати революцію в усіх місцях”, – заявив Діас-Канель.

Антиурядові протести є рідкістю на Кубі. Однак останнім часом опозиціонери виводять людей на вулиці та привертають увагу міжнародних організацій.

Читайте також:
На Кубі відбувається з’їзд компартії на тлі ймовірного відходу від справ Рауля Кастро, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна