Окупанти перешкоджають роботі місії ОБСЄ на Донбасі, – СЦКК

 

Збройні формування РФ та їхні найманці продовжують систематично перешкоджати діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на окупованих територіях.

Про це інформує Українська сторона Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню, повідомляє пресцентр штабу ООС.

“Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посол Гайді Грау після чергових зустрічей ТКГ та її Робочих груп у форматі відеоконференцій у своїй заяві засудила обмеження свободи пересування та умисні пошкодження технічних засобів і обладнання для спостереження.

Незважаючи на заяви з боку міжнародної спільноти, збройні формування Російської Федерації та їхні найманці продовжують перешкоджати діяльності Місії”, – зазначається в повідомленні.

Так, у щоденному звіті СММ ОБСЄ від 8 липня 2021 року зазначено про недопуск патруля Місії на блокпостах збройних формувань, поблизу окупованих населених пунктів Молодий Шахтар та Новоазовськ, посилаючись на “накази від командирів” та “проведення навчань з бойовою стрільбою в цьому районі.

Спостерігачам не вдалося отримати доступ до постійного місця зберігання озброєння та до місць розміщення відведеного важкого озброєння в тимчасово непідконтрольних уряду районах Донецької області, бо члени незаконних збройних формувань наказали їм покинути ці райони, посилаючись на “накази від командирів”.

Поблизу окупованого населеного пункту Довге кремлівські найманці заборонили патрулю Місії перебувати в цьому районі.

БПЛА Місії зазнавали впливу перешкод сигналу GPS внаслідок глушіння, здійснюючи проліт на не підконтрольній уряду України території над населеними пунктами Харцизьк, Липське та Піонерське.

Під час останнього польоту команда Місії втратила контроль над просторовим положенням БПЛА. Спостерігачам не вдалося повернути літальний апарат.

“Своїми діями окупанти намагаються приховати від міжнародних спостерігачів факти своїх порушень”, – наголошують в  Українській стороні СЦКК.

“Крім того, з метою дискредитації Збройних сил України, окупанти вкотре, використовуючи комплекси РЕБ російського виробництва, здійснювали глушіння БПЛА СММ малого радіуса дії під час 2-х польотів поблизу підконтрольного уряду України населеного пункту Авдіївка”, – зазначається в повідомленні.

Українська сторона СЦКК вважає неприпустимими подібні дії російсько-окупаційних військ, які призводять до ескалації напруги як на лінії розмежування, так і в цілому в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Читайте також:
ОБСЄ зафіксувала трикратне збільшення порушень “тиші” на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна