Незабаром ЗУ “Про оборонні закупівлі” запрацює в повному обсязі, – Уруський

 

У п’ятницю, 9 липня, віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки доповів про перебіг виконання державного оборонного замовлення на 2021 рік.

Про це інформує пресслужба Мінстратегпрому.

“Усі контракти, які були укладені 2020 року, виконуються відповідно до чинного на той час Закону України “Про державне оборонне замовлення”, як і передбачено перехідними положеннями нового Закону України “Про оборонні закупівлі”, – наголосив Уруський.

За словами урядовця, колізія полягала в тому, що на виконання Закону України “Про оборонні закупівлі” Кабмін у березні 2021 року прийняв постанову № 363, внаслідок чого втратила чинність попередня постанова (№ 464), що забезпечувала реалізацію Закону України “Про державне оборонне замовлення”.

“Це унеможливило виконання раніше укладених контрактів. Щоб виправити ситуацію, Кабінет Міністрів України на пропозицію Мінстратегпрому відновив чинність деяких положень постанови № 464”, – пояснив посадовець і додав, що планування оборонних закупівель на 2022, 2023 і 2024 роки, починаючи з 31 березня 2021 року, відбувається вже за Законом України “Про оборонні закупівлі”.

“Мінстратегпром ще в грудні минулого року напрацював усі необхідні постанови для імплементації цього закону”, – уточнив Уруський.

Віцепрем’єр-міністр повідомив, що жваву дискусію на засіданні Комітету викликало питання про створення електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів, як передбачено Законом України “Про оборонні закупівлі”.

“Процес не було доведено до кінця, оскільки Міністерство економіки України відмовилося виконувати раніше узгоджене рішення про передачу Мінстратегпрому Державного НДІ інформатизації та моделювання економіки, на базі якого створювався відповідний реєстр”, – сказав очільник Мінстратегпрому.

За словами Олега Уруського, щоб оперативно зняти проблему, Мінстратегпром ухвалив рішення розмістити реєстр на своїй базі.

“Маємо для цього всі технічні умови”, – додав він.

Віцепрем’єр-міністр України висловив упевненість, що найближчим часом будуть виконані всі технічні роботи зі створення електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів і Закон України «Про оборонні закупівлі» запрацює в повному обсязі.

“Мінстратегпром докладає максимум зусиль, щоб державне оборонне замовлення реалізовувалося за новими прогресивними правилами”, – підсумував урядовець.

Читайте також:
Уряд затвердив проєкт указу про Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна