У Криму окупанти вчинили обшук в будинку батьків радниці голови УкрТКГ

 

В окупованому Криму працівники ФСБ Росії провели обшук у будинку батьків Гайде Різаєвої – радниці голови української делегації в Тристоронній контактній групі.

Про це вона повідомила в фейсбуці 8 липня.

За її словами, слідчі дії проходили у зв’язку з кримінальною справою про її участь у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана в 2015 році, який російська влада вважає незаконним збройним формуванням.

Після обшуку співробітники ФСБ відвезли на допит матір та сина Різаєвої. Пізніше їх відпустили.

Гайде Різаєва в Криму працювала в суді, отримала звання “заслуженого юриста Автономної Республіки Крим”. У  2014 році вона виїхала з окупованого півострова. На материку почала займатися розселенням внутрішньо переміщених осіб та гуманітарними місіями в зоні бойових дій.
22 липня 2014 року на одному із блокпостів “ЛНР” її затримали і захопили в полон. Через три місяці Різаєву обміняли. У 2015 році Різаєва потрапила в полон ще на чотири місяці. 10 липня 2015 року її та ще десятьох бійців обміняли в районі міста Щастя.

В Україні з 2016 року триває процес створення в системі силових органів батальйону імені відомого кримськотатарського діяча Номана Челебіджихана. Батальйон так і не був офіційно зареєстрований та легалізований, проте російські спецслужби переслідують кримчан за участь у цій організації. Оскільки її представники не беруть участі у військових діях на Донбасі, правозахисники розглядають переслідування за участь у батальйоні імені Челебіджіхана як політично мотивовані.
Фігурантами і засудженими у “справі кримськотатарського батальйону” в окупованому Криму вважаються Едем Кадиров, Февзі Саганджі, Дилявер Гафаров, Наріман Межмедінов, Айдин Мамутов, Меджит Аблямітов.

Читайте також:
На межі з Кримом ФСБ схопила татарина з батальйону Челебіджихана

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна