Україна відмовилася від закупівлі електроенергії БілАЕС, – прем’єрка Литви

 

Україна відмовилася закуповувати електроенергію Білоруської АЕС.

Про це у четвер, 8 липня, у Вільнюсі повідомила прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте за підсумками переговорів із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

На спільній пресконференції вона схвалила відхід України від небезпечних постачальників і її прагнення до приєднання до європейського ринку електроенергії ENTSO-E, пише “Інтерфакс-Україна”.

За словами прем’єрки, важливим є також “зелений” перехід.

Як відомо, Литва є найбільшим критиком проєкту БілАЕС, вважаючи станцію небезпечною.

Вже кілька років Вільнюс намагається у різні способи заблокувати будівництво станції, а також постачання виробленої на АЕС електроенергії в сусідні країни та на ринок ЄС. Поки що ці спроби не мали успіху.

Білорусь завершує будівництво АЕС поруч із містом Островець у Гродненській області за російським проєктом “ВВЕР-1200”. Вона складатиметься з двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен.

Генпідрядником будівництва АЕС є група ASE держкорпорації “Росатом”. Перший енергоблок станції було введено в промислову експлуатацію 10 червня.

Фіззапуск другого енергоблоку планується до кінця цього року, введення в експлуатацію – в першому півріччі 2022 року. Після повного введення двох енергоблоків БілАЕС зможе виробляти близько 18,5 млрд кВт-год на рік, що забезпечить близько 40% потреб Білорусі в електроенергії.

Читайте також:
Литва висилає з країни більшість білоруських дипломатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна