Україна придбає криголам для антарктичних експедицій

 

Кабінет Міністрів виділив кошти на закупівлю наукового корабля-криголама для потреб Української антарктичної експедиції. 

Про це в середу, 7 липня, інформує пресслужба Міністерства освіти і науки України.

“Це рішення є надзвичайно важливим. Україна входить до 30 країн світу, що мають цілорічні станції в Антарктиді. І це не лише величезний престиж для нашої держави, а й широкі можливості для українських вчених працювати на світовому рівні та долучатися до розв’язання глобальних проблем. На жаль, останні два десятиліття наші можливості були обмежені відсутністю в України науково-дослідних суден, придатних для роботи в океані, зокрема льодового класу”, – сказав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Ініціатива щодо закупівлі криголама для українських полярників не нова. Про цю потребу вчені заявляють вже давно, а в листопаді 2019 року уряд  вже навіть виділяв кошти на таку купівлю. Втім, тоді програма була відхилена бюджетним комітетом Верховної Ради, пише Суспільне.

Повторне рішення про закупівлю криголама також потребуватиме затвердження бюджетного комітету, але на користь того, що воно все ж отримає “добро” говорять низка чинників, зокрема, обіцянка президента Володимира Зеленського та завершені переговори з чинним власником судна.

Британський флагман для українських полярників

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий зазначає, що сьогодні за участі посольств завершені переговори з Великою Британією щодо закупівлі колишнього флагмана Британської антарктичної служби “Джеймс Кларк Росс”.

“За цікавим збігом обставин, саме “Джеймс Кларк Росс” був тим судном, яке доставило на антарктичну станцію “Джеймс Фарадей”, тепер відому як “Академік Вернадський”, першу українську антарктичну експедицію в 1996 році”, – розповів Дикий.

Директор антарктичного центру наголосив, що вік “Джеймса Кларка” дозволяє експлуатацію судна протягом тривалого часу.

“За оцінкою експертів Миколаївського морського технічного університету, судно придатне до експлуатації впродовж наступних 20-25 років. Цього вистачить для цілого покоління українських вчених”, – наголосив Дикий.

Скільки коштуватиме “Джеймс Кларк Росс”

За словами Євгена Дикого, наразі досягнута домовленість про продаж судна “Джеймс Кларк Росс” Україні за п’ять мільйонів доларів США. Початкова пропозиція британців була вдвічі вища. Крім цих коштів, які складають фактичну вартість судна, також необхідні будуть гроші на його доставку в Україну та дооснащення науковим обладнанням.

“В разі успішного виконання програми, корабель зможе вирушити до Антарктиди вже до кінця цього календарного року”, – зазначив науковець.

Фото: britishantarcticterritory.org.uk

“Джеймс Кларк Росс” належить до криголамів одного з найвищих класів. Судно може рухатися крізь шар криги товщиною до 4 метрів за екстремальних умов, і працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра.

Нагадаємо, наприкінці березня на станцію “Академік Вернадський” на острові Галіндез у Антарктиці вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція. Її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців.

Читайте також:
Борщ з Антарктиди. Пам’яті загиблого кухаря української експедиції

“Антарктида за фунт”: 10 фактів про станцію “Академік Вернадський”, якій виповнилося 25 років


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.