На станцію “Академік Вернадський” вирушила 26-та українська антарктична експедиція. ФОТО

 

На станцію “Академік Вернадський” на острові Галіндез у Антарктиці вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція. Її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців.

Про це інформує Національний антарктичний науковий центр у фейсбуці.

Команда знову є наймолодшою серед усіх попередніх експедицій. Очолив її один із найдосвідченіших українських полярників.

26 Академік Вернадський 1 26 Академік Вернадський 3 26 Академік Вернадський 4 26 Академік Вернадський 5 26 Академік Вернадський 2
<
>
Фото: НАНЦ

“Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки – середній вік учасників був 37 років. Цього року, у 26-й УАЕ, середній вік ще менший – майже 36, а наймолодшому учаснику в квітні виповнюється 25, тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії. Тож ми продовжуємо відкривати антарктичну науку для молоді, даючи їй більше шансів реалізуватися й долучитися до проведення світових досліджень, залишаючись українськими вченими”, – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Водночас керівником УАЕ буде рекордсмен за кількістю зимівок на “Вернадському” – вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде вже дев’ята річна експедиція (до цього максимальна кількість зимівель в УАЕ не перевищувала восьми).

Гаврилюк також буде найстаршим членом команди й зустріне на станції 49-й день народження.

Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: семеро науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. Із них 11 чоловіків та одна жінка – біологиня Оксана Савенко, яке вже вдруге їде на зимівлю. Зазначається, що це також рекорд, адже раніше жодна жінка двічі там не зимувала.

Нагадаємо, в середині лютого на станцію “Академік Вернадський” в Антарктиді прибули 18 полярників.

Читайте також:
“Антарктида за фунт”: 10 фактів про станцію “Академік Вернадський”, якій виповнилося 25 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна