На станцію “Академік Вернадський” в Антарктиді прибули 18 полярників

 

У вівторок, 16 лютого, 18 полярників дісталися станції “Академік Вернадський” на острові Галіндез у Антарктиці.

Про це інформує Антарктичний центр у фейсбуці.

“Учасники сезонної експедиції нарешті дісталися Антарктиди! Вони прибули на станцію “Академік Вернадський” сьогодні, 16 лютого 2021 року”, – йдеться в повідомленні.

Команда вирушила з Києва майже місяць тому – 20 січня, через Туреччину та Бразилію прилетіла до Чилі, де провела більше двох тижнів карантину в портовому містечку Пунта-Аренас.

9 лютого експедиція почала шлях в Антарктиду на кораблі Betanzos та через протоку Дрейка дісталася станції.

“Нагадуємо, що найбільший обсяг робіт цього разу в технічних фахівців: їм належить оновити значну частину систем життєзабезпечення станції. Адже зараз вперше проводиться масштабна модернізація станції за весь той час, що вона належить Україні. Роботи почалися 2019-го, і через минулорічні коронавірусні обмеження триватимуть трохи довше, ніж планувалось”, – розповіли в Антарктичному центрі.

Науковий загін продовжить дослідження реакції наземних та морських екосистем на зміни клімату в регіоні, унікальних судинних рослин Антарктиди – щучника та перлинниці, динаміки зростання старожилів регіону – кількатисячолітніх мохових банків.

Також вчені на станції отримають нові можливості для дослідження озонової діри.

Буде встановлено програмне забезпечення, яке дозволить проводити попередній аналіз отриманих даних щодо концентрації озону безпосередньо на “Вернадському”, і цим суттєво прискорити отримання кінцевих результатів досліджень.

Читайте також:
“Антарктида за фунт”: 10 фактів про станцію “Академік Вернадський”, якій виповнилося 25 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.