Пам’яті начмеда з 93-ї бригади “Холодний Яр” Юрія Письменного “Феофана”. ВІДЕО

 

4 липня біля селища Мирне на Донеччині під гранатометним обстрілом загинув бойовий медик зі складу 93 омбр “Холодний Яр”, начальник медичного пункту механізованого батальйону Юрій Письменний на псевдо “Феофан”.

59-річного медика побратими частіше називали просто “батьком” – до нього йшли за порадами та за допомогою навіть тоді, коли це не було пов’язане зі здоров’ям.

Письменний був професійним медиком, працював в одній із лікарень Дніпра. Потім відкрив власний бізнес із продажу багетів. Повернутися до професії змусила ж війна. Із 2016 року він регулярно їздив на фронт у складі Першого добровольчого медичного госпіталю ім. Миколи Пирогова. А у 2018-му він підписав контракт та очолив медпункт механізованого батальйону 93-ї бригади ЗСУ.

Військові знали: якщо Письменний взявся рятувати їх, то смерть відступить.

Розповідає боєць Олексій “Ад’ютант”: “Рік тому біля селища Кримське мене серйозно поранили в ліву ногу. Я коли побачив Васильовича (Юрія Письменного – “Н”), дуже зрадів, що саме він приїхав надати допомогу. Бо я знав, що я виживу”.

“Офіцер, який знає свою справу. Його любили й поважали”, – згадує про Феофана Ад’ютант.

“Він запам’ятався професіоналізмом, добродушністю, готовністю завжди іти вперед, ніколи не відступати. Він врятував життя десяткам бійців. Усі, хто з 18-го року був поранений у батальйоні, проходили через його руки”, – згадує начальник медичної служби бригади “Холодний Яр” Анатолій Чуйкін.

“Він завжди підтримував, допомагав, вчив, вимагав обережності в роботі, особливо на евакуаціях. Всі медики, які працюють в окопах, знали, що у них є надійний тил у якості начмеда. Що він зробить усе можливе. Феофан завжди сам виїжджав до поранених”, – згадує бойовий медик Валерія, яка служила під керівництвом Юрія.

Саме під час надання допомоги воїну на передовій Письменний отримав смертельне поранення 4 липня. Російські окупанти під Мирним почали обстрілювати українські позиції зі станкових протитанкових гранатометів, уламки їхніх снарядів важко поранили офіцера-медика. На жаль, врятувати його не вдалося.

Буквально за тиждень до смерті Письменний отримав чергове військове звання “капітан”.

Він до останнього боровся за життя кожного українського захисника. Побратими кажуть, що батальйон осиротів без батька, та обіцяють помститися за нього ворогові.

На уривку відео, наданому “Новинарні” ПДМШ, медик-доброволець Юрій Письменний бажає всім “тільки миру, тільки щастя, тільки добра”.

У Юрія Письменного залишилися дружина Тетяна, а також дорослий син Георгій та дочка Євгенія.

Вічна пам’ять.

підготувала: Катерина Стулень

Читайте також:
Під обстрілом із ПТРК на Донеччині загинув зампотил 93 омбр майор Богдан Бродовський


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.