Біля Мирного окупанти вбили офіцера-медика Юрія Письменного із 93-ї бригади. ФОТО

доповнено, уточнено

Стало відоме ім’я українського військовослужбовця, який загинув унаслідок обстрілу в неділю, 4 липня. Це медик, капітан Юрій Письменний віком 59 років.

Як передає “Новинарня“, ім’я полеглого офіцера вже ввечері назвала пресслужба 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”, у якій служив полеглий.

“Сьогодні у 93-й бригаді “Холодний Яр” – непоправна втрата. Через обстріли російських окупаційних військ загинув начальник медичного пункту механізованого батальйону капітан Юрій Васильович Письменний. Він був відомий багатьом за позивним “Феофан”, – ідеться в повідомленні.

За повідомленням із бригади, Феофан був поранений (імовірно з СПГ) на позиції біля селища Мирне на Донеччині. Штаб ООС у наступному зведенні підтвердив, що “у районі населеного пункту Мирне російські найманці обстрілювали наші позиції зі станкових протитанкових гранатометів”.

“Це сталося серед білого дня. Окупанти відкрили вогонь, і уламки від ворожого снаряду поранили медика. Травми виявилися несумісні з життям. Ми висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, друзям, колегам і побратимам та розділяємо з ними біль від утрати Юрія”, – ідеться на ФБ-сторінці підрозділу.

Юрій Письменний народився 4 березня 1962 року. Мешкав у Дніпрі. Мав вищу медичну освіту – у 1987 році закінчив Дніпропетровський медичний інститут.

У 2016 році пішов на війну медиком-волонтером – служив у Першому добровольчому медичному шпиталі (ПДМШ) ім. Пирогова.

Наприкінці 2018 року Письменний підписав контракт зі Збройними силами України. Очолив медичний пункт батальйону 93 омбр.

Буквально тиждень тому отримав чергове військове звання “капітан”.

Медик-доброволець Письменний у лавах ПДМШ. Фото: MedStar Медевак ПДМШ/Facebook

“Він запам’ятався професіоналізмом, добродушністю, готовністю завжди іти вперед, ніколи не відступати. Він врятував життя десяткам бійців. Усі, хто з 18-го року був поранений у батальйоні, проходили через його руки”, – згадує начальник медичної служби бригади Анатолій Чуйкін.

“Коли я призвалася і мене відвезли до Феофана, перші його слова до мене були такі: “Ми усіх спасти не зможемо. У медика має бути міцний характер, щоб із цим змиритися”, – каже бойовий медик Валерія, яка служила під керівництвом Юрія.

“Він завжди підтримував, допомагав, вчив, вимагав обережності в роботі, особливо на евакуаціях. Всі медики, які працюють в окопах, знали, що у них є надійний тил у якості начмеда. Що він зробить все можливе. До того ж

Феофан завжди сам виїжджав до поранених.

Він переймався за них й тоді, коли поранені потрапляли до шпиталю: продзвонював, намагався розв’язати проблемні питання. Його всі називали батьком. Я його навіть начальником не можу назвати – батько, і все: і підтримає, і посварить, і навчить. Йому можна було подзвонити у будь-який час з будь-якого питання. До нього будь-який солдат міг підійти, він усім допомагав. Батальйон осиротів. Ми всі шоковані”, – каже Валерія.

У Юрія Письменного залишилися дружина Тетяна, а також дорослий син Георгій та дочка Євгенія.

Схиляємо голови в скорботі. Вічна пам’ять воїну й медику!

Фото з ФБ-сторінки 93 омбр:

Про смерть побратима повідомляє також команда медеваку Першого добровольчого мобільного шпиталю.

“Сьогодні при виконанні обов’язків із захисту Батьківщини на фронті загинув наш побратим Письменний Юрій Васильович.
Юра був членом великої родини ПДМШ, їздив в ротації, де рятував життя поранених захисників України. А потім підписав контракт з ЗСУ, де став начальником медичної служби батальйону.
Сьогодні підступний ворог обірвав життя нашого побратима… Царствуй на небі, друже! Честь!” – ідеться в дописі.

Як інформувала “Новинарня“, 93 омбр виконує бойові завдання в районі Докучаєвська на Донеччині.

За даними “Новинарні“, Юрій Письменний – перша бойова втрата ЗСУ в липні.

Читайте також:
Між “Мордором” і “49-ма сходинками Шаоліня”.
Як воює 93-тя бригада під Докучаєвськом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна