У Празі показали фільм про депортацію кримських татар

 

У Празі відбувся показ документальної стрічки “1944. Крим. Депоратація”. 

Показ відбувся у вівторок, 29 червня, передає “Радіо Свобода”.

Фільм режисерів Фатіми Осман та Юнуса Паши компанії Fresh Production Group розповідає про депортацію кримськотатарського народу через історію кількох родин.

Показ в Празі у кінотеатрі Kinо Pilotů влаштували посольство України в Чехії і чеська гуманітарна організація “Людина в біді”.

“Зазвичай перед фільмами бажають приємного перегляду, але це якраз той випадок, коли я не можу побажати Вам такого, адже дивитися цей фільм буде не дуже приємно, подекуди важко, непросто”, – зазначила у вступному слові, записаному заздалегідь, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, яка була автором ідеї стрічки.

Показ фільму супроводжувала виставка фотографій російського журналіста Антона Наумлюка 2Вкрадене кримське дитинство” про переслідування кримських татар після окупації півострова 2014 року.

“Тема порушення прав людини в Криму не повинна зникати з порядку денного в Чеській Республіці. Ситуація в Криму дуже погана. Для нас важливо говорити про тих людей, які там залишилися, про те, що з ними відбувається”, – зауважила Надія Іванова, керівниця східноєвропейської програми “Людини в біді”.

Кінострічка “1944. Крим. Депоратація” у 2020 році перемогла в номінації міжнародних документальних фільмів у Туреччині на Antakya 8th International Film Festival, в Чехії її показ відбувся вперше.

Читайте також:
В окупованому Криму показали дивний меморіал жертвам депортації кримських татар. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна