В окупованому Криму показали дивний меморіал жертвам депортації кримських татар. ФОТО, ВІДЕО

 

У Бахчисарайському районі в тимчасово окупованому Росією Криму відкрили пам’ятний комплекс “Сюрень” на однойменній залізничній станції.

Світлини та відеорепортаж з місця події показав у вівторок, 18 травня, кримський блогер Заір Баккал.

Авторами комплексу стали російський скульптор Салават Щербаков і головний архітектор Криму Олександр Кузнєцов. Щербаков, до слова, є автором пам’ятника “ввічливим людям” в Сімферополі.

Пам’ятник репресованим зображений так, зі слів Заіра, немов люди самостійно йдуть у вагони і до них не застосовують ніякої сили.

Фото з ФБ Заіра Баккала

“Поруч немає жодного озброєного солдата. Хоча, за свідченнями очевидців трагедії, всіх силою зганяли до станцій і затягували в вагони. У фільмі “Хайтарма”, який, до речі, в 2014 році був удостоєний російської премії “Ніка”, цей епізод передається досить точно”, – підкреслює блогер.

Фото з ФБ Заіра Баккала

На постаменті з колонами, що символізують шість репресованих народів у Криму, в описі ніде не вживається слово “геноцид”. Зокрема, вказується: “весь кримськотатарський народ був вивезений в спецпоселення”.

Запитання виникають і до значення частини комплексу, де зображені хлопчик та дівчинка, які тримають в руках кораблики.

Фото з ФБ Заіра Баккала

Кримчани у коментарях під дописом блогера так відгукнулися про це нове пам’ятне місце:

“Комплекс” є гвинтиком механізму під назвою “пропаганда”, розрахований на покоління, у якого тільки починає формуватися своя думка. І в допомогу цьому поколінню приходить викривлено трансформований режим, метою якого є знищення історії та нації в цілому”;

“Ідея цього монцумента – “можемо повторити”, а потім сказати, а не було ніякого геноциду, було просте переселення в пошуках кращого життя, на батьківщину в Узбекистан! Якщо хтось очікує від злочинців покаяння, не сподівайтеся, вони робитимуть все, щоб приховати сліди своїх злочинів і розповідати в судах, що все, що вони награбували століттями, їм і належало!”.

“Слухала стрім одного з блогерів, так ось, росіянин сказав, що кримські татари самі зібралися і виїхали. Я це почула вперше і підозрюю, що таку версію зараз в Росії спеціально вкидають в маси і скоро такому ж будуть вчити дітей в школах. Жесть. Країна суцільної брехні”,

Зі слів самоназваного “голови” Криму Сергія Аксьонова, меморіал планують урочисто відкрити в листопаді 2021 року.

Читайте також:
“Аллах хитріший, ніж Путін”. Як на Вінничині живуть і помирають кримські татари, що виїхали з окупованого півострова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна