Швеція передала Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Оригінал привезуть на День Незалежності

 

Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика, а оригінал документу привезуть на День Незалежності.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 25-річчя ухвалення Конституції України.

“Чверть століття тому, саме в цей день, саме в цій залі, народився дуже важливий символ нашої історії, нашої незалежності та нашої держави”, – сказав президент, якого цитує УНІАН.

Президент привітав усіх громадян з Днем Конституції України та 25-ою річницею з дня її ухвалення.

“Знаєте, у таку знакову, унікальну дату мені дуже хотілося б не лише щось сказати, а й щось важливе зробити. Зробити дещо більше, ніж типові ювілейні марки та монети з написом «Українській Конституції – 25. Перед тим, як приїхати сюди, я традиційно, як і щороку, покладав квіти до пам’ятника Пилипу Орлику – гетьману Війська Запорозького і автору знаменитої Конституції 1710 року, яку називають першою писемною Конституцією Європи. Переважна більшість із нас про неї знає, чула, читала або вивчала”, – зауважив він.

Водночас, за словами глави держави, переважна більшість українців ніколи не бачили цей документ.

“Більш того, за 311 років Конституція Пилипа Орлика жодного разу не була вдома, на Батьківщині. Це неправильно. Це несправедливо. І це потрібно виправити”, – наголосив президент.

“Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Одна вже зранку виставлена у фойє Верховної Ради. Друга буде знаходитись в офісі президента. Третя – у Конституційному суді України. Після його оновлення та перезавантаження”, – повідомив він.

Також президент додав, що до 30-річчя Незалежності України, вперше за 311 років, до України привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика.

“Його, разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи, всі охочі зможуть побачити у Софійському соборі”, – повідомив Зеленський.

За його словами, “полотно нашої історії має тисячу років і стільки ж бракуючих частин пазла. Ми повертаємо українцям ці частини. Ми повертаємо Україні Україну”.

Нагадаємо, в лютому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував, що до 30-річчя Незалежності МЗС привезе в Україну “сюрприз” з-за кордону.

Довідково

Перша українська “конституція” була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина (Бендери) на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Документ, що визначав права і обов’язки, схвалили на раді старшин після смерті гетьмана Івана Мазепи, при обранні його наступником Пилипа Орлика.

Повна назва цього документа – “Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою”.

Оригінальна титульна сторінка конституції староукраїнською мовою зберігається в Російському державному архіві давніх актів (м. Москва), так само як остання сторінка з оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається в Національному архіві Швеції (тека “Справи Козаччини”).

До шведського архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли у глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав. Його готували для транспортування, але через певні обставини закопали.

Читайте також:
До 30-річчя Незалежності України в Ізраїлі виставлять реліквії, подаровані Мазепою Єрусалимському патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна