Зеленський підписав скандальний закон, що дозволяє витратити мільярди гривень поза Prozorro

 

Президент Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою законопроєкт №5309 про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель.

Як передає “Новинарня“, згідно з інформацією на сайті українського парламенту, документ було підписано главо держави у п’ятницю, 25 червня.

Зокрема, він передбачає, що тендерні процедури не потрібно буде застосовувати при будівництві Великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва. Загальна вартість Київської обхідної дороги, відповідно до торішніх заяв , становить 85 млрд грн. Повністю завершити роботи з будівництва КОДу планується за п’ять-шість років.

Ще один виняток буде для закупівель до святкування 30-ї річниці Незалежності України, згідно з переліком товарів, робіт і послуг, затвердженим Кабінетом Міністрів.

Ці закупівлі можуть проводитися не через тендери, а за допомогою набагато менш конкурентної переговорної процедури.

У Міністерстві фінансів раніше зазначали, що безпосередньо на святкування річниці незалежності витратять близько 100 млн, а решта суми з 5,4 млрд гривень піде на підготовку. Вона включає інфраструктурні проєкти.

“Зеленський та його команда тільки завдяки цьому закону поповнять свою особисту та “партійну касу” на щонайменше на 20 млрд грн. Про “Прозорро” можна забути. Скоро там залишаться тільки закупівлі, які через свою “копійчаність” не цікавлять Банкову”, – написала у фейсбуці колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська.

Вона вважає, що таке рішення глави держави чітко вказує – усі депутати, чиновники, політики та громадські організації, які днями зверталися до президента із проханнями ветувати цю корупційну схему, “коштують” для Зеленського менше ніж 20 млрд.

“30 річниця незалежності важливе свято для нас. Для президента – це лише можливість заробити. Наші (бюджетні) гроші Зеленський вже вважає своїми та витрачатиме їх так, як захоче. Ми станемо ще біднішими, а президент та його оточення – ще багатше. Фахового та цивілізованого голосу громадян президент України вже не чує. Зеленський переконаний, що “маса” підтримуватиме його та організовані за вкрадені гроші “видовища” забезпечать йому рейтинги”, – наголосила юристка.

Читайте також:
Рада вивела будівництво Київської обхідної дороги з-під дії закону про ProZorro

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна