У Києві презентували брошуру “У випадку надзвичайної ситуації або війни”

доповнено

У Києві в середу, 23 червня, презентували інструкцію “У випадку надзвичайної ситуації або війни”.

У ній йдеться про дії, які потрібно вчинити, щоби вижити і не наразити на небезпеку інших при воєнній загрозі.

Як передає “Новинарня“, брошура розроблена з ініціативи Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки разом із Державною службою з надзвичайних ситуацій, Міністерством оборони, Апаратом Головнокомандувача Збройних сил України та громадськими організаціями.

Вона розповсюджуватиметься насамперед у південних та східних областях України – онлайн та друком.

“Під час нещодавної ескалації на кордонах України ми побачили, що є запит на таку інформацію. Ми побачили, як агресор працює з населенням, намагаючись залякати і деморалізувати. Страх і  паніка, як відомо, є найкращим ґрунтом для проведення дезінформаційних операцій… Ми взяли за зразок шведську брошуру, яка є надзвичайно короткою, але водночас містить дуже практичні поради”, – розповіла керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки Любов Цибульська.

За її словами, “У випадку надзвичайної ситуації або війни” можна легко прочитати в момент безпосередньої небезпеки.

“Ця брошура містить поради про те, як підготувати свій дім, що робити під час обстрілів зі стрілецької зброї, артобстрілів. Однією з найбільших цінностей цього видання є те, що ми включили в нього поради щодо поведінки в інформаційному полі”, – зазначила Цибульська.

“У випадку надзвичайної ситуації або війни” не містить інформації про абстрактну загрозу.

“Ми чітко називаємо агресора агресором, Росію – окупантом. Звичайно, ми розуміємо, що переживемо хвилю атак і нападок, тому закликаємо всіх уважно слідкувати за повідомленнями та перевіряти інформацію перед тим, як її поширювати”, – наголосила Любов Цибульська.

У майбутньому брошуру планують перекласти на кримськотатарську, англійську та російську мови.

Фото: Любов Цибульська/Facebook

“Ми також брали участь у підготовці цього видання, воно є дуже актуальним сьогодні. Загроза зі боку держави-агресора нікуди не зникає, і ми маємо бути готові до реагування на різні виклики. Головною цінністю є людське життя, тому Збройні сили України завжди прийдуть на порятунок і разом з іншими держструктурами, рятувальними службами, допоможуть цивільному населенню. Проте водночас потрібно розуміти, що чимало залежить і від самих людей, їхньої готовності реагувати на небезпечну ситуацію, передовсім – бути поінформованими про можливі причини, наслідки, уникати панічних настроїв… Дуже важливо не зважати на дезінформацію та мислити критично, довіряти офіційним джерелам”, – сказав керівник експертної групи директорату інформаційної політики у сфері оборони та стратегічних комунікацій Міноборони Олександр Мотузяник.

Він наголосив, що цій темі в брошурі присвячений окремий розділ.

“В українських реаліях інформаційний простір – також поле бою, а ця брошура – своєрідна зброя, що допоможе вберегти себе та оточення”, – додав Мотузяник.

“У разі надходження видання в необхідній кількості, “У випадку надзвичайної ситуації або війни” розповсюджуватиметься також і в зоні проведення операції Об’єднаних сил”, – зазначив начальник Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ Андрій Островський.

підготувала: Христина Горобець

Читайте також:
У Києві відкрили першу в Україні виставку Музею воєнного дитинства

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна