Помер український науковець і дипломат Богдан Соколовський

доповнено

На 68-му році життя помер український вчений-фізик, політик і дипломат Богдан Соколовський.

Про це у середу, 23 червня, повідомила політична й громадська діячка Лариса Мудрак у фейсбуці.

“Богдан Соколовський пішов у засвіти. Сьогодні. Політик. Дипломат. Фізик. Це фото на одній з численних прес-конференцій в період 2005-2010 рр. У той час він був Поважним й Надзвичайним Послом з міжнародних питань енергетичної безпеки. Я модерувала тоді всі його пресконференції. Це були перші відкриті війни з Росією, лише тоді енергетичні”, – написала вона.

Мудрак зауважила, що “він тонко й глибоко відчував особливі нюанси ролі й можливості України на світовій мапі. Знав те, про що зараз вже не встигають говорити в політичних війнах й дипломатичних діалогах. Знав глибоку сутність. Глибинну. Ми не договорили. Багато про що”.

“Він – один з дипломатів часів Віктора Ющенка, який рухав енергетичну незалежність України тоді, коли з Росією було прийнято домовлятися як з «добрим сусідом» та «старшим братом». Людина з характером і власним поглядом на процеси. З дуже особливим сміхом і дипломатичним почуттям гумору”, – написала у фейсбуці журналістка Михайлина Скорик.

” (…) прекрасна Людина, яка зробила неоцінЕнний (чи то правильніше б було сказати неоцІнений) внесок у розвиток незалежної України і як дипломат, і як політик, і як видатний учений-фізик… Мій справжній Друг, завжди щирий і відвертий у своєму ставленні до життя”, – розповіла у фейсбуці гендиректорка Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Старак-Повякель.

Богдан Соколовський народився 12 квітня 1954 року на Тернопільщині.

У 1976 році закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка.

Понад 20 років працював у галузі експериментальної фізики спецматеріалів і спецтехнологій, зокрема в лабораторіях Марбурзького та Хемніцького університетів.

Від 1993 року був на дипломатичній роботі в МЗС України (працював у Німеччині, США, Австрії, був начальником управління економічного і науково–технічного співробітництва МЗС).

У лютому 2004 року – звільнений із дипломатичної служби з політичних мотивів. У 2008-2010 роках – уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

Автор понад ста наукових робіт і винаходів, співавтор монографії.

Читайте також:
Помер відомий кобзар Тарас Силенко

У Єгипті помер ексглава Служби зовнішньої розвідки Віктор Гвоздь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна