Меркель у промові про напад Німеччини на СРСР згадала російську анексію Криму й Донбас

 

Німеччина відчуває сором за скоєний 80 років тому напад на СРСР і не може змиритися з тим, що зараз Російська Федерація перекроює кордони у Європі.

Про це заявила канцлерка ФРН Ангела Меркель у відеоподкасті до 80-ї річниці з часу вторгнення вермахту до СРСР, повідомляє “Укрінформ”.

“Німеччина, як і весь Європейський Союз, не може погодитися з тим, що РФ порушила міжнародне право, анексувавши український півострів Крим та надавши масивну підтримку сепаратистам на Сході України, таким чином поставивши під сумнів повоєнний європейський порядок”, – заявила Меркель.

Лідерка ФРН підкреслила, що для німців вторгнення до СРСР 22 червня 1941 року є приводом для сорому, але вони вдячні за те, що попри жахливі події війни постраждалі народи змогли примиритися з Німеччиною.

Під час Другої світової війни мільйони людей втратили життя, особливо в Україні, Росії та Білорусі, а також у країнах Балтії та інших радянських республіках, сказала глава німецького уряду.

“ФРН визнає свою постійну відповідальність за злочини нацистського режиму. Частина цього – постійно нагадувати про те, що було. Не можна забувати, що ми в боргу перед мільйонами жертв і їхніми нащадками. З цієї відповідальності зростає і наш обов’язок працювати над миром та міжнародним порядком, заснованим на правилах”, – заявила Меркель.

Вона також особливо відзначила політику президента СРСР Михайла Горбачова, яка уможливила мирне возз’єднання Німеччини в 1990 році.

Водночас Меркель підкреслила, що “німцям боляче сьогодні” через утиски громадянського суспільства в Росії, а також у Білорусі.

“Якщо мирних демонстрантів та неугодних опозиційних діячів будуть блокувати, наші відносини серйозно постраждають”, – заявила канцлерка.

При цьому вона висловилася за необхідність підтримувати діалог з Росією.

Німецький вермахт напав на Радянський Союз 22 червня 1941 року, майже через два роки після нападу на Польщу та початку Другої світової війни.

Завершилася війна в Європі 8 травня підписанням акту про беззастережну капітуляцію.

Читайте також:
Меркель закликала враховувати інтереси України у переговорах США й Німеччини щодо Nord Stream 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна