Проти Шарія порушили нові кримінальні справи, – Гончаренко

 

В Україні проти підозрюваного у державній зраді проросійського пропагандиста і блогера Анатолія Шарія відкрили нові кримінальні справи.

Про це в суботу, 19 червня, повідомив у фейсбуці народний депутат від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко.

Він зазначив, що посилається на відповіді на свої звернення, що надійшли від офісу генпрокурора і Національного агентства з питань запобігання корупції.

За словами нардепа, справи відкрили за статтями про відмивання доходів, ухилення від сплати податків і махінації у фінансуванні “Партії Шарія”.

“Офіс генпрокурора повідомив, що з цього приводу уже ведеться розслідування Головним слідчим управлінням фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України. НАЗК повідомило, що в результаті аналізу звіту “Партії Шарія” виявили ознаки кримінальних правопорушень: подання завідомо неправдивих даних фінансового характеру та невідповідність сум доходів осіб, що фінансували партію, розмірам внеску. Всі матеріали НАЗК передало Нацполіції (уже відкрита справа) та Фіскальній службі”, – написав Гончаренко.

У відповіді НАЗК також вказано, що за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, Окружний адміністративний суд Києва веде провадження у справі за позовом Мін’юсту до “Партії Шарія” про заборону її діяльності.

Офіційно ОГП і НАЗК про нові справи проти Шарія не повідомляли.

Шарій у телеграмі вже розкритикував повідомлення про відкриття проти нього нових справ.

Нагадаємо, 1 березня СБУ повідомила, що виявила порушення під час реєстрації “Партії Шарія”, зокрема факт внесення свідомо неправдивих даних під час перереєстрації політсили. Провадження відкрили за ст. 358 Кримінального кодексу — підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Також СБУ надіслала до прокуратури запити про міжнародну правову допомогу та необхідні матеріали для організації слідчих дій на території інших країн у справі Анатолія Шарія.

11 березня Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Міністерства юстиції до політичної партії “Партія Шарія”.
Позивач просить суд витребувати у Служби безпеки України висновки експертів, які зазначені у листі до Мін’юсту від 4 березня 2021 року щодо протиправної діяльності політичної партії, та заборонити діяльність “Партії Шарія”.

16 лютого Служба безпеки України оголосила про підозру в скоєнні злочину лідерові “Партії Шарія” Анатолію Шарію, який, на думку слідчих, провадив протиправну діяльність на шкоду національній безпеці країни в інформаційній сфері.

У СБУ наголосили, що є підстави вважати – “Шарій діяв на замовлення іноземних структур”.

Підозра оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 “Державна зрада” та ч. 1 ст. 161 “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Починаючи з 2012 року Шарій через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали сприяв державним та неурядовим структурам Російської Федерації у проведенні спеціальних інформаційних операцій.

У СБУ стверджують, що пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни. Метою було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК (“Россия 24”, “Россия 1”), телеканал Міністерства оборони РФ “Звезда” тощо.

12 лютого громада українців в Іспанії звернулася до місцевого уряду через діяльність блогера Анатолія Шарія, який мешкає у цій країні.

10 лютого Анатолій та Ольга Шарії дали інтерв’ю іспанським журналістам, в якому заявили, що постійно отримують погрози від “українських неонацистів”, яким немовби потурає українська влада.
Шарій тоді також повідомив, що минулого року проти нього в Україні відкрили шість кримінальних проваджень.

Проросійська політсила “Партія Шарія” заснована в Україні в 2019 році. Де-факто її очолює блогер Анатолій Шарій, який з 2012 року живе за кордоном. З України Шарій виїхав через дві відкриті проти нього кримінальні справи, що не пов’язані з його журналістською чи блогерською кар’єрою.

У квітні 2019 року суд скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія. Також суд не знайшов підстав для його арешту, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування. Другу справу поліція відкрила проти Шарія, звинувативши його в інсценуванні замаху на себе (обстріл автомобіля, що стався в липні 2011 року).

13 квітня 2020 року правоохоронці зняли його з розшуку в Україні. 

На парламентських виборах “ПШ” отримала 2,23% голосів виборців і не подолала прохідний бар’єр в 5%.

За даними журналістів-розслідувачів, “Партію Шарія” фінансує всеукраїнська мережа автозаправних станцій “БРСМ-Нафта”.

Читайте також:
СБУ прийшла з обшуком в громадську організацію Шарія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна