Проросійського пропагандиста Анатолія Шарія зняли з розшуку

 

Міністерство внутрішніх справ України зняло з розшуку проросійського блогера Анатолія Шарія.

Про це у четвер, 23 квітня, повідомила начальниця управління комунікації Національно поліції Оксана Блищик, інформує “Детектору медіа”.

Інформацію про нього також зняли з сайту Міністерства внутрішніх справ.

“Ухвала Солом’янського суду міста Києва про припинення його розшуку надійшла до Солом’янського управління поліції. Відповідно, розшук припинений й інформація про розшукуваного знята з сайту МВС”, – зазначила Блищик.

Анатолія Шарія підозрювали у завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину (ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України).

За даними прокуратури Києва, 12 липня 2011 року він зімітував вчинення щодо себе замаху на вбивство.

У квітні 2019 року Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія. Також суд не знайшов підстав для його арешту, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування.

Анатолій Шарій відреагував на рішення суду, зазначивши, що всі строки для розслідування цієї справи вже завершилися. Київський апеляційний суд 24 червня не задовольнив апеляційну скаргу прокуратури Києва на рішення суду.

Справу відкрили проти Анатолія Шарія за фактом застосування ним вогнепальної зброї під час конфлікту з відвідувачем в ресторані MacDonalds у Києві в травні 2011 року. Йому пред’явили звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу).

Справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена в зв’язку з оголошенням в розшук Шарія.

Також у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Згодом Анатолій Шарій попросив притулок у Литві. За його словами, спершу він виїхав до Росії, потім до Нідерландів, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, нідерландська влада відправила його до Литви. 8 червня 2012 року стало відомо, що пропагандист Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання у Європейському союзі.

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів у липні 2013 року поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий українським правоохоронцям відповідно до Женевської конвенції 1951 року, і Директиви Європейського Союзу.

Крім того, з 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук обвинуваченого.

У серпні 2018 року суд на прохання адвоката Шарія відновив розгляд справи, зупиненої в 2012 році.

Читайте також:
На Харківщині побили агітаторів Шарія і розвалили їхні намети. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна