ПАРЄ планує ухвалити резолюцію на захист прав кримських татар в умовах окупації

 

Під час літньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи наступного тижня планується провести дебати та ухвалити всеосяжну резолюцію на захист прав кримських татар в умовах окупації Криму Російською Федерацією.

Про це йдеться у проєкті порядку денного сесії ПАРЄ, яка пройде 21-24 червня у Страсбурзі у гібридному форматі, передає “Укрінформ” в п’ятницю, 18 чеврня.

Дебати і голосування резолюції “Ситуація щодо кримських татар” заплановані на середу, 23 червня.

Автором доповіді з цього питання є ісландська парламентарка, представниця “Піратської партії Ісландії” та політичної групи соціалістів, демократів і зелених в ПАРЄ Торхільдур Сунна Аеварсдоттір.

“Із початку 2014 року триває тимчасова окупація Російською Федерацією АР Крим та міста Севастополя (Крим), що є частиною території України. Кримські татари потерпають через грубі порушення їхніх прав”, – йдеться у документі.

У ПАРЄ відзначають, що репресії російського окупаційного режиму проти кримських татар включають убивства, зникнення із застосуванням сили, тортури, нелюдське поводження, що принижує гідність. Це все здійснюється російськими силовиками із застосуванням протиправних і несправедливих юридичних процедур.

Окрім цього, відзначає доповідач, окупанти, зловживаючи російським законодавством, силоміць протиправно переміщують кримських татар на територію РФ.

На цьому тлі у Криму переслідується робота журналістів, обмежується свобода слова та зібрань, здійснюється тиск на правозахисників, які підтримують та відстоюють інтереси кримськотатарського народу.

Це все, наголошується у проєкті резолюції, створює у Криму атмосферу страху і ворожнечі.

Читайте також:
Під Радою підписали величезний прапор кримських татар, який запустять на півострів. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна