93-тя бригада розповіла зворушливу історію про 1100-річний дуб Максима Залізняка і комбрига Брижинського

 

93-тя окрема механізована бригада ЗСУ “Холодний Яр” розповіла символічну історію про комбрига Дмитра Брижинського і 1100-літній дуб Максима Залізняка в урочищі Холодний Яр на Черкащині.

На ФБ-сторінці підрозділу опублікували дві світлини: власне “дуб Залізняка” і невеличке деревце з дубовим листям в горщику.

На першому фото – 1100-літній дуб Максима Залізняка.

“Це найбільше дерево в Україні, що входить в десятку найбільших дерев у Європі. Воно розташоване на території урочища Холодного Яру за селищем Будою у Черкаської області. Це саме той дуб, листя з якого прикрашають патч 93-ї бригади Холодний Яр. Із вуст в уста передавали легенди про те, що Максим Залізняк, ватажок селянського повстання Коліївщина, неодноразово відпочивав під оцим віковічним дубом, проводив під ним військові наради”, – пише пресслужба підрозділу.

Розповідають, що тут бували і Богдан Хмельницький, і Северин Наливайко, і Тарас Шевченко.

Дуб також є свідком боротьби козаків Холодноярської республіки з більшовиками у 1918-1922 роках.
Нині ж тут вшановують героїв-холодноярців на фестивалі нескореної нації “Холодний Яр”.

“Під час відвідування Холодному Яру командир 93-ї бригади полковник Дмитро Брижинський знайшов жолудь під дубом Залізняка. Рідні командира вирішили посадити жолудь. І от нещодавно діти надіслали батькові фото – “дитинка” легендарного дубу росте прямо на підвіконні. Нехай росте та міцнішає так само, як і наше військо, яке продовжує національно-визвольну боротьбу вслід за пращурами-холодноярцями!”, – повідомили в 93 омбр.

Читайте також:
“Головне – не втратити контакт із противником”. Велике інтерв’ю з комбригом 93 омбр Дмитром Брижинським перед новою ротацією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна