Зеленський розповів про очікування від зустрічі Байдена і Путіна

 

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю журналістам Agence France-Presse, Reuters та Associated Press, що відбулося 14 червня, розповів про свої очікування від сьогоднішньої зустрічі у Женеві президентів США та Росії Джо Байдена і Володимира Путіна.

Перекладене інтерв’ю опублікували у середу, 16 червня, на сайті ОПУ.

“Мені здається, що в них (президентів США і Росії – ред.) різний погляд на життя в цілому і на Україну, різний погляд на те, що відбувається у світі. Я не пам’ятаю, щоб були дуже теплі стосунки між цими двома геополітичними китами. Чи очікуємо, ми як держава, якихось результатів? Думаю, що весь світ чекає. Я це відкрито кажу й радію, бо коли люди сідають і говорять, навіть якщо вони вийдуть без результату, – це вже результат їхньої зустрічі”, – сказав Зеленський.

На запитання журналістів, чи є побоювання у Зеленського, що “наприклад, Путін з Байденом можуть домовитися про Україну без України”, президент сказав: “Щодо класичного вислову “Не вирішуйте за Україну без України” – я вважаю, що це дуже справедливо”.

“Але це повністю не працює. Як би не прагнули ті чи інші чиновники в Україні, ЄС, ті чи інші глави держав. Гостре питання Донбасу – і вони будуть про це говорити. Вважаю, що страшного в цьому нічого немає. Але вирішувати за Україну – це неможливо. Впевнений, що це нереально. А те, що будуть говорити без нас, то це зрозуміло. Ми не запрошені на цю зустріч, тому, я вважаю, і не буде саме того конкретного результату. Якщо казати відверто, то краще за українців ніхто не знає росіян. Краще за росіян ніхто не знає Україну, тому ми чітко розуміємо, що домовленості про Україну без України між РФ та США не буде. Ви запитували, чи не краще було б для нас, України, щоб була спочатку (зустріч з президентом Байденом. – ред.)? Так. Але в нас з президентом США нещодавно була телефонна розмова. Вона була не взагалі про геополітику – там якраз була конкретика. Якщо можна, то вона залишиться між нами”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, що Байден і Путін зустрінуться в Женеві 16 червня на віллі Ла Гранж.
Путін прилетить в Женеву в середу вранці, Байден прибув до Швейцарії з Брюсселя напередодні ввечері. Зустріч пройде на віллі Ла Гранж, вона розрахована на 4-5 годин.
Саміт складається з трьох частин: бесіда у вузькому складі, а потім переговори в розширеному форматі, передбачена перерва. Розмови Путіна з Байденом “один на один” програмою не передбачено, але при бажанні двох лідерів вони можуть поговорити і тет-а-тет.

Після переговорів президенти окремо поспілкуються з пресою. Питання проведення спільної пресконференції стояло на порядку денному, але американська сторона вирішила проводити окремий брифінг.
Коментуючи майбутню зустріч з главою Білого дому, президент РФ заявив, що не чекає від неї “нічого проривного в російсько-американських відносинах” і розраховує, що на зустріч позитивно вплине політичний досвід Байдена.
У Білому домі повідомляли, що президент США під час зустрічі з Володимиром Путіним планує обговорити Україну, Білорусь і питання стратегічної стабільності .

Читайте також:
Посол України у США Маркарова відвідає Держдеп у день зустрічі Байдена з Путіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна