Архів СБУ оприлюднив документи про репресії проти чеських вчителів у СРСР

 

Архів СБУ разом з чеським партнерами оприлюднили онлайн-документи про репресії. Це цифрові копії архівних документів з “архівів КГБ” про початок репресій проти чеської громади в СССР.

Як нагадує “Історична правда”, 90 років тому, 14 червня 1931 року, в Харкові репресували 21-го чеського вчителя.

Цей комплект документів став першим з публікованих матеріалів у тестовій версії Цифрового архіву документів НКВД/КҐБ, що стосуються чехословацької історії.

“У рамках проекту ми створюємо програмні інструменти, які переводять оцифровані російсько-, україно- та чеськомовні документи у форму електронного тексту, а потім зберігають їх у спеціально створену базу даних. Вона дозволяє інтерактивний пошук слів або коротких виразів. Пілотну версію бази даних, яка поки що містить саме документацію процесу проти чеських вчителів на Україні, можна випробувати вже зараз. Наступні корективи в роботі пошукової системи ми проведемо на підставі пропозицій, отриманих в рамках пілотного тестування. Цифровий архів має бути повністю готовий до роботи до кінця наступного року”, – повідомляє Ян Швец з Кафедри кібернетики Західночеського університету в Пльзені.

Серед опублікованих архівних документів є слідчі справи окремих осіб, стенограми судового процесу, методична брошура, складена ОҐПУ на підставі процесу, документація по реабілітації жертв у середині 1960-х років, а також конфісковані документи, листи, посвідчення особи і фотографії засуджених осіб.

“Всього тут понад десять тисяч сторінок документів радянської служби державної безпеки, що стосуються вигаданої “шпіонажно-диверсійної контрреволюційної організації чеського генерального штабу” і пов’язаних з нею справ, які зберігаються в київському центральному архіві Служби безпеки України”, – додає співавтор проєкту, історик Ян Дворжак.

Оприлюднені документі доступні за посиланням. 

“За останні декілька років, у рамках спільних з Інститутом досліджень тоталітарних режимів зусиль, вдалося виявити й оцифрувати тисячі слідчих справ радянської держбезпеки, що стосуються совєтизації Закарпатської України, біженців від нацизму або осіб, примусово вивезених з Чехословаччини до СРСР після 1945 року. Публікація документів процесу проти чеських учителів сприятиме не лише вшануванню пам’яті жертв репресій, але і випробуванню можливостей презентації документів”, – каже директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут.

Довідково:
14 червня виповнилося рівно 90 років від дня завершення т.зв. “процесу чеських вчителів” в Радянській Україні. Він проходив з 12 по 14 червня 1931 року перед представниками Верховного суду СРСР в будівлі ОҐПУ у Харкові.
У ході цього процесу, на той час – найбільшої сфабрикованої справи проти представників чеської національної меншини в Радянському Союзі, – було засуджено 21 особу. Крім того, були прийняті позасудові рішення про позбавлення волі інших 16 чеських вчителів, селян і робітників, заарештованих в 1930—1931 роках.
Інші представники чеської нацменшини, які мали відношення до репресованих, також були засуджені в ході наступних процесів, пов’язаних з “учительським”.

Читайте також:
СБУ відкрила архіви зі спогадами очевидців про розстріли в Бабиному Яру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна