Вступну кампанію для абітурієнтів з ОРДЛО і окупованого Криму можуть подовжити

 

Міністерство освіти і науки України розгляне питання продовження термінів вступної кампанії для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій на місця державного замовлення.

Про це інформує пресслужба МОН.

До освітніх центрів “Донбас-Україна” та “Крим-Україна” надходять звернення про випадки заборони окупаційною владою перетину КПВВ особами, які проживають на тимчасово окупованих територіях України та виявили бажання навчатися в закладах освіти на території, підконтрольній українській владі.

“Міністерство освіти і науки України засуджує дії окупаційної влади і наголошує на недопущенні порушень прав дітей вільно обирати заклад освіти для реалізації свого права на здобуття освіти”, – ідеться в повідомленні.

Громадяни України, які перебувають у зонах тимчасової окупації, вимушені перетинати державний кордон України без дотримання встановлених норм. Чинним законодавством України передбачені певні адміністративні покарання за порушення порядку в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території України, а також за незаконний перетин кордону.

Міністерство освіти і науки звернулося до Державної прикордонної служби України з проханням розглянути питання незастосування заходів адміністративного впливу на громадян України, які мають бажання вступити на навчання до закладів фахової передвищої та вищої освіти за програмами “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”, і надати роз’яснення.

Вступники з ТОТ мають особисто подавати заяви до вишів для вступу через освітні центри. У вступників часто відсутні документи, що унеможливлює подання заяв електронними засобами зв’язку.

На сьогодні в Україні не існує надійного та дієвого механізму дистанційного вступу громадян із тимчасово окупованих територій в аспекті забезпечення належної початкової ідентифікації таких вступників, забезпечення захисту персональних даних та подальшої аутентифікації при проведенні вступних випробувань, дотримання принципу рівності прав усіх вступників при проведенні конкурсного відбору.

Про проблеми, які виникають в осіб із ТОТ при намаганні вступити до закладів освіти України, слід звертатися:

  • за номерами освітніх центрів “Донбас-Україна” або “Крим-Україна” (перелік, адреса, контакти та графік роботи розміщено на сайтах Міністерства освіти і науки України, Доступна освіта);
  • гарячої лінії Урядового контактного центру 0-800-504-425 або каналів мобільного зв’язку +38 098 079 69 73 (Viber, Whatsapp, Telegram); +38 095 200 85 73 – для людей з порушеннями слуху (Viber, Whatsapp, Telegram). Послуги зв’язку є безкоштовними.

“Також Міністерством освіти і науки України буде розглянуте питання щодо продовження термінів вступної кампанії для осіб з ТОТ на місця державного замовлення. Цьогоріч освітні центри для вступу осіб з тимчасово окупованих територій України до закладів освіти почали свою роботу 7 червня”, – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, 9 червня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що  російські окупанти обмежили виїзд дітей з ОРДЛО. Йдеться про людей старших за 14 років, які хочуть вступити в українські виші.

Читайте також:
Росіяни в окупованому Криму обмежили право на пересування, це заважає людям реалізувати й інші права, – ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна