Росіяни в окупованому Криму обмежили право на пересування, це заважає людям реалізувати й інші права, – ООН

 

Російська окупаційна влада в Криму під час пандемії COVID-19 суттєво обмежила право людей на пересування.

Про це у середу, 10 лютого, заявила голова Моніторингової місії ООН в Україні Матильда Богнер на форумі “Україна 30. Крим і Донбас проти вірусу”, передає “Радіо Свобода”.

“Наприклад, ми бачимо, що окупаційна влада в Криму обмежила перетин адмінкордону з гуманітарних підстав і дозволяє тільки один такий перетин. Це досить диспропорційний захід, який обмежує право на вільне пересування людей. Це впливає на можливість реалізації інших соціальних прав, як працевлаштування, навчання, право зустрітися з рідними або подбати про своїх рідних під час пандемії”, – сказала Богнер.

Голова Моніторингової місії ООН в Україні навела приклад, коли 20 абітурієнтів виїхали на материкову територію України для проходження ЗНО, проте вдруге не змогли виїхати з окупованого півострова, щоби почати навчання.

“Прикордонна служба ФСБ не дозволяє жителям Криму, у яких є і російський, і український паспорти, використовувати український паспорт, коли вони хочуть поїхати на материкову Україну. На них накладають штрафи, якщо побачать український паспорт. Важливо пам’ятати, що приблизно 30 тисяч кримчан не мають російського громадянства. Ці люди розглядаються окупаційною владою як іноземці, але серед них є громадяни України. Це означає, що за часів пандемії вони можуть залишити півострів виключно без можливості повернутися”, – наголосила Матильда Богнер.

Читайте також:
Українське радіо відновило мовлення на окупованих територіях

Резніков розповів, чи планує Україна виселяти росіян з півострова після деокупації Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна