В НАТО оголосили, що Україна стане членом Альянсу через ПДЧ

 

Саміт НАТО, який сьогодні пройшов у Брюсселі, підтверджує рішення Бухарестського саміту 2008 року про намір у майбутньому прийняти Україну, але при цьому Києву треба зосередитися на реформах.

Про це йдеться в комюніке, оприлюдненому в понеділок, 14 червня.

“Ми підтверджуємо рішення, ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу”, – йдеться у документі.

Рішення саміту також закликає Україну рухатися до членства через виконання Річних національних програм.

“Річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО (КУН) залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнення до членства в НАТО. Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках КУН, для досягнення своєї мети – впровадження принципів і стандартів НАТО”, – йдеться в комюніке саміту.

“Європейська правда” акцентує, що в цьому рішенні – вперше за останні роки – щодо України вжито ті самі формулювання, що звучать щодо Грузії. У рішенні жодного попереднього саміту НАТО не звучало таких формулювань щодо України. Щодо Грузії таке формулювання звучить з 2018 року.

Спільне рішення союзників також закликає Україну проводити подальші “широкомасштабні, стійкі та неповоротні реформи”, як у секторі безпеки ата оборони, так і в інших сферах.

У рішенні зокрема, коротко згадана потреба “поваги до меншин”. Цю вимогу, як відомо, послідовно висуває Угорщина, втім, у даному рішенні немає деталізації, на якій Будапешт наполягав раніше.

Також Альянс наголошує, що Партнерство розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner, EOP), яке Україна отримала у 2020 році, “додає імпульс до нашої і без того амбіційної співпраці та просуває подальшу (військову) взаємосумістність”.

Читайте також:
На саміті НАТО буде заява про Україну. Але немає згоди про ПДЧ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна