Голову київської ОУН-УПА, ветерана-дивізійника Ореста Васкула поховали з усіма військовими почестями. ФОТО

 

У Києві з військовими почестями провели в останню путь голову Київського крайового братства ОУН-УПА, ветерана дивізії “Галичина”, визначного борця за волю України Ореста Васкула, який помер у віці 93 років.

Чин похорону в неділю, 13 червня, в Михайлівському Золотоверхому монастирі ПЦУ відслужили ієромонах Михаїл Карнаух та протоієрей Сергій Ткачук, капелан Київського крайового братства ОУН-УПА.

Фото: ФБ Андрій Ковальов

“Пана Ореста поховали з офіційним похоронним церемоніалом Міністерства оборони України та почесною вартою Окремого президентського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького”, – зазначив громадський і церковний діяч Андрій Ковальов.

Фото з ФБ “Експертний корпус” та фонду “Героїка”:

Поховали Ореста Васкула біля могили дружини й сина у Ясногородці Фастівського району на Київщині, де ветеран мешкав із 1968 року після повернення із совєцького полону в Воркуті.

“Це неймовірно, що Ореста Васкула проводжають в останній шлях згідно нового військового церемоніалу поховання, заснованого на козацькій минувшині, досвіді українських повстанців та міжнародних традиціях”, – ідеться в дописі ГО “Експертний корпус”.

Орест Васкул народився 28 травня 1928 року в селі Серафинці на Городенщині Івано-Франківської області у сім’ї вчителів.
У 1942 році вступив до лав Юнацтва ОУН. Із 1943 року – член ОУН (б). 1943 року записався в дивізію “Галичина”, пройшов вишкіл у Польщі. Під Бродами був контужений, потрапив у радянський полон, був засланий до Башкирської АРСР. Утік, у 1947 році заарештований знову, засуджений до 25 років таборів та п’яти років позбавлення прав. Більшу частину терміну просидів в бараках посиленого режиму. За рішенням президії Верховної Ради СССР звільнений 25 червня 1956 року.
Повернувся до України, де зустрівся з прихованим переслідуванням, зокрема відмовою в прописці. Повернувся до Воркути.
Із 1968 року проживав у селі Ясногородка Київської області.
У 1980 році вступив на заочне навчання у Ризький будівельний інститут, який не закінчив через арешт. 8 лютого 1984 року Васкул був знову заарештований за антирадянську діяльність. Його судили в Києві, дали одинадцять років в’язниці. Карався в місті Алчевськ Луганської області. 26 грудня 1987 року був звільнений.
У 1995-2010 роках Орест Васкул був членом Головного проводу ОУН(б) та головою Теренового проводу ОУН(б) в Україні.
Із 1992 року – голова Київського крайового братства ОУН-УПА, член головної Булави Всеукраїнського братства ОУН-УПА.
Балотувався під час виборів до Верховної Ради України 2006 року, № 5 в списку ВО “Свобода”.
Помер у Києві 8 червня 2021 року.

Читайте також:
Перемога бійця ОУН Василя Кіндрацького

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна