Збірна України поступилася Нідерландам у першому матчі на Євро-2020

 

Збірна України програла свій стартовий матч на Євро-2020, що відбувся ввечері в неділю, 13 червня. Господарі-нідерландці виявилися сильнішими – 3:2.

Перший тайм завершився нульовою нічиєю.

У другому таймі забивали:

  • у голландців – Жоржиньйо Вейналдум з “Ліверпуля” (52 хв. – 1:0), Ваут Веггорст із “Вольфсбурга” (59 хв. – 2:0), Дензел Дюмфріс із ПСВ (85 хв. – 3:2);
  • в українців – Андрій Ярмоленко (75 хв., після пасу Романа Яремчука – 2:1), Роман Яремчук (79 хв., після подачі Руслана Маліновського зі штрафного – 2:2).

Гол півзахисника англійського “Вест Гема” Ярмоленка став першим для українців на цьому турнірі і взагалі першим на Євро з 2012 року, коли за “синьо-жовтих” відзначався Андрій Шевченко. Удар Ярмоли виявився особливо красивим – дальній постріл у ліву “дев’ятку”. Форвард “Гента” Яремчук блискуче зіграв головою, відновивши рівновагу.

Однак перед фінальним свистком “помаранчеві” змогли схилити шальки терезів на свою користь. Причому в усіх трьох випадках невдало грав лівий фланг нашої оборони.

Букмекери вважали безперечними фаворитами саме “ораньє”. На перемогу господарів приймали ставки з коефіцієнтом 1,5 до 1; тоді як на виграш України – 6,5; на нічию – 4,33.

Воротар із “Динамо” (Київ) Георгій Бущан зробив 4 сейви (найкраще він діяв у першому таймі – 3 сейви). При цьому нідерландці завдали загалом 15 ударів по наших воротах (у площину воріт – 7).
Збірна України відповіла 8 “пострілами”, з яких у площину – 5.

Поєдинок проходив на “Йохан Кройфф арені” в Амстердамі. З огляду на протиепідемічні вимоги УЄФА дозволила присутність 16 тисяч глядачів. При цьому, оскільки Євросоюз усе ще не дозволяє в’їзд громадян України з туристичною метою, підтримку “синьо-жовтим” на трибунах забезпечувала дуже невелика кількість українців, що мешкають у Нідерландах. Однак і їхнє скандування час від часу було чути по телетрансляції.

Склад збірної України: Бущан – Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Маліновський, Сидорчук, Зінченко – Ярмоленко, Яремчук, Зубков (Марлос, 13; Шапаренко, 64).
Запасні: П’ятов, Трубін, Соболь, Кривцов, Степаненко, Макаренко, Бесєдін, Тимчик, Попов, Довбик.
Тренер – Андрій Шевченко.

Склад збірної Нідерландів: Стекеленбург – Дюмфріс, Тімбер (Велтман, 88), де Врей, Блінд (Аке, 64), ван Анголт (Вейндал, 64) – де Роон, Вейналдум, Ф. де Йонг – Веггорст, Депай (Мален, 90+1).
Запасні: Крул, Бізот, Бергейс, Л. де Йонг, Классен, Гравенберх, Копмейнерс, Гакпо.
Тренер – Франк де Бур

Арбітр – Фелікс Брих (Німеччина)

Жовта картка: Сидорчук, 90+3

Показово, що в стартовому складі Андрій Шевченко випустив одразу вісьмох футболістів, які раніше не грали на чемпіонатах Європи. Це Георгій Бущан, Ілля Забарний, Микола Матвієнко, Віталій Миколенко, Олександр Караваєв, Руслан Маліновський, Роман Яремчук та Олександр Зубков.

Останній уже на 13-й хвилині потягнув м’яз, його замінив натуралізований бразилець Марлос із “Шахтаря”, для якого це теж був дебют на ЧЄ.

Натомість Олександр Зінченко з “Манчестер Сіті” та київський динамівець Сергій Сидорчук виступали на Євро-2016, а Ярмоленко – на турнірах 2012 та 2016 років.

Для 31-річного Ярмоленка звітний матч став 95-м у футболці національної збірної, для 24-річного Зінченка – 40-м.

Георгій Бущан. Фото: УЄФА

Андрій Ярмоленко після забитого голу. Фото: УЄФА

Фото: УЄФА

Переможний удар головою Дамфріса – боротьбу на “другому поверсі” програв Зінченко. Фото: УЄФА

В іншому матчі групи С цього дня австрійці переграли дебютантів із Північної Македонії – 3:1.

Турнірне становище: Австрія, Нідерланди – по 3 очки, Україна, Півн. Македонія – 0.

Наступні матчі в нашій групі:
17 червня
Україна – Півн. Македонія (Бухарест)
Нідерланди – Австрія (Амстердам)
21 червня
Україна – Австрія (Бухарест)
Півн. Македонія – Нідерланди (Амстердам)

У турнірі беруть участь 24 збірні, розбиті на шість груп. До 1/8 фіналу вийдуть по дві кращі команди з кожного квартету плюс іще шість кращих команд, які посядуть треті місця у своїх групах.

Читайте також:
Заховані “герої”: УЄФА та УАФ “досягли компромісу” щодо нової форми збірної України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна