На честь сьомої річниці звільнення Маріуполя в місті відбувся військовий парад. ФОТО, ВІДЕО

 

У Маріуполі на честь сьомої річниці звільнення від російських окупантів відбувся Марш захисників, вулицями міста проїхала колонна військової техніки.

Про це в неділю, 13 червня, повідомила пресслужба поліції Донецької області.

“Сім років тому силами бійців полку «Азов», Національної гвардії та правоохоронних органів на територію Маріуполя було повернуто мир… Сьогодні на честь героїв центральним проспектом до Театральної площі рушила колона військової техніки та піша колона представників силових структур: працівники Нацполіції України, полку «Азов», військовослужбовці, рятівники та курсанти ДонДУВС МВС України”, – зазначили в поліції.

Фото: Нацполіція України

Марш захисників пройшов під музичний супровід поліцейського оркестру.

Привітали захисників міста командувач Національної гвардії України Микола Балан, заступник командувача Об’єднаних сил з питань застосування поліції Руслан Мороз, перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Михайло Коваль, заступник командувача Об’єднаних сил Віктор Ганущак, начальник поліції Донецької області Микола Семенишин.

Фото: Нацполіція України

До урочистостей долучилися представники органів державної влади та місцевого самоврядування, керівництво провідних вишів, представники інших органів із системи МВС.

Звертаючись до військових і поліцейських, командувач НГУ Микола Балан підкреслив, що цей день став визначним не тільки для Маріуполя, але й для всієї України.

Фото: Нацполіція України

“Сім років тому ця перемога відбулася завдяки небайдужим цивільним патріотам нашої держави. Добровольцям, які не чекаючи призову, а за власним покликом згуртувалися для того, щоб боронити рідну землю. Військовослужбовцям та правоохоронцям, які були готові виконати поставлені перед ними завдання. Пишаюся вами!” – сказав Балан.

Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Фото: Нацполіція України

Відбулося нагородження 56 бійців, які брали участь у спецоперації та зараз боронять Донеччину. Їх відзначили вогнепальною зброєю та іншими відзнаками МВС, нагрудним знаком Нацгвардії “За доблесну службу”, відзнаками командувача Об’єднаних сил “За звитягу та вірність” і “Козацький хрест”, подяками Донецької облдержадміністрації та міської ради тощо.

Фотогалерея (гортайте):

7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_6 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_2 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_4 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_10 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_11 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_8 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_7 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_3 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_9 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_14 7-ма річниця звільнення Маріуполя - парад_15
<
>

Як відомо, після початку російської агресії, приблизно з середини квітня 2014 року Маріупольська міськрада була захоплена сепаратистами, бойовиками. 9 травня бойовики штурмували міське управління внутрішніх справ, Маріуполь перейшов під їхній повний контроль. При цьому було поранено і взято в полон начальника УВС Валерія Андрощука, вбито начальника ДАІ Віктора Саєнка, бійця добровольчого батальйону”Азов” Родіона Добродомова. Терористи заблокували бетонними блоками декілька вулиць у центрі міста, захопили інші адмінбудівлі. Міліція, СБУ і прокуратура були повністю паралізовані, чимало хто з силовиків вже готувався переметнутися на сторону бойовиків.
Під час терористичної агресії в Маріуполі було вбито 31 людину, 117 поранено.
Після подій 9 травня Україна контролювала лише маріупольський аеродром, на якому перебували українські нацгвардійці, військовослужбовці Збройних сил  та півтори сотні добровольців з батальйону МВС “Азов”.
Штурм Маріуполя українське командування спочатку планувало на 23 травня 2014 року, аби надати можливість містянам проголосувати разом з іншими українцями на президентських виборах, але згодом, після аналізу наявних сил і засобів, відмовилося від цього плану. Остаточною датою початку визволення було визначено 13 червня.
У спецоперації брали участь 150 бійців батальйону “Азов”, дві роти батальйону “Дніпро”, дві роти Національної гвардії та спецназ МВС. Блокпости на в’їздах до міста контролювали військові, допомога надходила також від членів “Правого сектору” та місцевих активістів. Для блокування району проведення спецоперації було залучено близько 500 військовослужбовців ЗСУ та НГУ.
У ході зачистки Маріуполя від проросійських найманців було ліквідовано їхні ключові опорні точки, знищено техніку та відновлено контроль над усіма захопленими спорудами, зокрема будівлею міської ради.

“Для багатьох “азовців” цей бій став бойовим хрещенням, випробуванням на міцність, яке вони пройшли з честю. Над Маріуполем назавжди замайорів український стяг.
Відтоді Маріуполь став рідним для наших бійців. Ми обороняли місто, коли над ним нависла загроза ворожого наступу у вересні 2014 року. Ми першими вирушили на допомогу містянам, коли російські окупанти обстріляли «Східний» та вбили 30 цивільних маріупольців у січні 2015-го. Ми провели наступальну операцію, щоб убезпечити Маріуполь, відвести лінію зіткнення і не допустити подібних терактів у майбутньому. Полк “Азов” обіцяє і надалі стояти на варті мирного неба та захищати прифронтове місто від російської навали”, – ідеться в повідомленні на сайті полку НГУ “Азов”.

Читайте також:
Суд звільнив із СІЗО чотирьох підозрюваних, які захоплювали поліцейський відділок у Маріуполі в 2014-му


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.