У Великих Сорочинцях демонтували пам’ятник більшовикові Андрію Чумаку

 

Пам’ятник більшовикові Андрієві Чумаку у селі Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області демонтували і передали до “Парку радянського періоду” у Путивлі.

Як інформує видання “Полтавщина”, таке рішення ухвалили на сесії ради Великосорочинської територіальної громади на вимогу Українського інституту національної пам’яті.

Напередодні об’єкт вилучили з відповідних державних реєстрів Міністерства культури та Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації.

“Більшовик Андрій Чумак –  діяч Приморського комітету Російської Комуністичної партії (більшовиків) в Нікольську-Уссурійську. Був близьким соратником і однодумцем Павла Постишева – одного з головних організаторів голодомору-геноциду 1932–1933 років”, – зазначив представник УІНП на Полтавщині Олег Пустовгар.

“Важливо, що нарешті Великі Сорочинці очищено від комуністичного окупаційного мотлоху. Адже це козацьке село має славетну історію і його мешканцям є чим пишатися: вперше це поселення під назвою Краснопіль згадується в 20-х роках XVII століття на військовій топографічній мапі французького інженера Гійома де Боплана; на початку XVII століття козаки тут спорудили православну святиню — Свято-Михайлівський монастир, який у 1783 році зруйнували за вказівкою російської імператриці Катерини II; це мала батьківщина Миколи Гоголя та Національного Сорочинського ярмарку. Окрасою громади є Свято-Преображенська церква, яку збудовано у стилі українського козацького бароко за кошти гетьмана Данила Апостола і яка стала усипальницею його роду”, — наголосив співробітник УІНП.

Читайте також:
“Кіров – гад”: у Кропивницькому декомунізували стелу на в’їзді в місто. ФОТО, ВІДЕО

На Полтавщині на будинку культури відновили комуністичну символіку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна