“Кіров – гад”: у Кропивницькому декомунізували стелу на в’їзді в місто. ФОТО, ВІДЕО

 

На в’їзді до Кропивницького із миколаївського напрямку невідомі частково демонтували стару назву міста Кіровоград.

Про це в неділю, 11 квітня, поінформував місцевий сайт “Гречка”.

Попри ухвалений парламентом шість років тому закон “Про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, старі іржаві літери при в’їзді до міста досі залишалися на своєму місці.

Як відомо, 14 липня 2016 року на зміну радянській назві “Кіровоград” обласний центр отримав українську – Кропивницький.

У листопаді 2020 року тодішній керівник місцевої спецінспекції Андрій Максюта на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що ця стела нічийна і перебуває на межі, що розділяє територію двох сільських рад.

“Кільце на Бобринецькому в‘їзді в місто Кропивницький – не на комунальній землі міста. На кільці чітко проходить межа двох сільських територій – Соколівської і Первозванівської. Нині це території об’єднаних територіальних громад. Стела з назвою “Кіровоград”  на території однієї з них. Але… Вона – безхазяйна. Нема її ні в кого на балансі”, – писав Максюта.

За його словами, ремонтні роботи на кільці виконувало одне з держпідприємств у межах реалізації Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні.

Тоді керівник місцевого “Руху опору капітуляції” Дмитро Сінченко розповів “Гречці”, що небайдужі планують демонтувати “безхазяйний Кіровоград”, проте дають шанс місцевій владі виконати закон і прибрати літери самостійно.

Сьогодні шість літер від комуністичної назви міста зрізані та складені під стелою таким чином, що замість колишньої назви міста з’явився напис: “Киров – гад” (Кіров – гад, – “Н”).

Водночас керівник “Руху опору капітуляції” Сінченко свою причетність до цієї акції з декомунізації заперечує.

Нагадаємо, у липні 2020 року в Кpопивницькому нa площі Дpужби нapодів демонтувaли зі стели знaк із зображенням paдянського ордена Дружби народів, що містив зірку та герб СРСР.

Читайте також:
У Кропивницькому контррозвідка затримала завербованого ФСБ комуніста. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.