Ще одна спроба русифікації: Комітет ВР підтримав законопроєкт про викладання у вишах російською для іноземців

 

Парламентський комітет з питань освіти науки та інновацій рекомендував Верховній Раді підтримати законопроєкт 3717, який дозволяє викладати іноземним студентам російською мовою.

За таке рішення в середу, 9 червня, проголосували 8 із 12 членів комітету, що представляють фракції “Слуга народу” й “ОПЗЖ”.
Один представник монобільшості – Роман Грищук – утримався. Троє депутатів висловилися проти: Ростислав Павленко (“ЄС”), Наталія Піпа (“Голос”) й Іван Кириленко (“Батьківщина”).

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович називає проєкт русифікаторським, а рішення комітету коментує так: “Багато говорилося про економіку, інвестиції. Але проєкт не про це, і навіть не про освіту. Він про мову. Це чергова спроба змінити функціонування української як державної. Тепер не через відповідний закон, а через закон про вищу освіту. Всупереч назві, проєкт не про “врегулювання освітньої діяльності для іноземних громадян”, а виключно про навчання “іноземною мовою”. І під іноземною розуміється саме російська. Тому боротьба триває. Тепер у залі парламенту”, – написав В’ятрович у ФБ.

Член комітету Наталія Піпа каже, що проєкт на комітет винесли вже втретє. А рішення комітету означає, що в зал ВР на голосування його винесуть уже наступного тижня.

“Нам вдалось кілька минулих разів провалити. Судячи з настроїв, гадаю, що цей закон буде прийнято. Ми продовжуємо шукати аргументи. Натомість вони кажуть, що тут немає жодної політики і закон не впливає на громадян.  У 2019 році іноземних студентів було 80 тисяч, через коронавірус їх кількість зменшилася до 70 тисяч. У попередні роки було менше. Тобто, незважаючи на мову викладання, в нас збільшується кількість студентів і мова тут – не ключове. Одна з головних авторок законопроєкту – Юлія Гришина. Вона тісно співпрацює з офісом президента і міністром освіти Шкарлетом, вони вміють домовлятись з багатьма групами. Гадаю, що вже наступного тижня можуть цей законопроєкт винести на голосування у Верховній Раді, передумови всі виконані. Вони не хочуть це питання затягувати і хочуть швиденько вирішити – бо таким є бачення з Офісу президента. Ми ж будемо боротись і шукати аргументи, аби цього не сталось. Раптом станеться диво?” – сказала Піпа, яку цитує “Еспресо”.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступає категорично проти законопроєкту № 3717, яким пропонуються зміни до мовної статті Закону “Про вищу освіту”.

“Сьогодні, на превеликий жаль, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій було підтримано законопроєкт № 3717 „Про внесення змін до Закону України „Про вищу освіту“ щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства“. Розцінюю це як чергову атаку на мовне законодавство України”, — написав Кремінь у ФБ.

Мовний уповноважений наголосив, що декларована мета законопроєкту, “врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн та/або особами без громадянства”, може бути досягнута в рамках чинного законодавства.

“У вересні 2020 року цей законопроєкт вже був винесений до сесійної зали і не був проголосований. Проте його намагаються протягнути знову. Цей законопроєкт — не що інше, як повернення російської мови в освітній процес, адже ініціатори не приховують, що під „іноземною“ вони розуміють перш за все російську. Саме тому у запропонованій редакції цей законопроєкт не може бути підтриманий”, — наголосив Кремінь.

Читайте також:
“Слуги” планують ухвалити зміни до закону про мову освіти, – активісти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна