“Слуги” планують ухвалити зміни до закону про мову освіти, – активісти

 

У перший тиждень нової сесії в п’ятницю, 3 вересня, народні депутати зі “Слуги народу” планують ухвалити законопроєкт №3717, який стосується змін до мовної статті Закону “Про вищу освіту”.

Про це у вівторок, 1 вересня, повідомили на фейсбук-сторінці “Мова об’єднує”, хоч в регламенті поки що відсутній вказаний законопроєкт.

Активісти пояснили, що суть змін до законопроєкту стосується навчання іноземних студентів, яке “може здійснюватися іноземною мовою”.

“Причому ініціатори не приховують, що під “іноземною” вони розуміють перш за все російську.
Наприкінці 2019, коли Рада ухвалювала нову редакцію закону “Про вищу освіту”, через протести науковців, громадськості і частини депутатів цю норму вилучили, що дозволило ухвалити закон конституційною більшістю”, – пишуть в спільноті “Мова об’єднує”.

“Близько 90% іноземних студентів, що вступають до наших вишів – громадяни країн, які ніколи не були в складі СРСР (переважно держав Азії й Африки), вони не знають російської мови. Для решти 10% (здебільшого громадян тюркських держав пострадянського простору) російська мова також не є рідною”, – додають активісти.

У спільноті наголосили, що іноземні студенти можуть навчатися або українською (сприяючи поширенню української мови у світі), або англійською (як міжнародною мовою освіти і науки, якою навчаються іноземні студенти в багатьох країнах).

“Росія витрачає мільярди на поширення російської мови за її межами. Минулого року Москва виділила 4,5 млрд лише на фінансування “Россотруднічєства” та Фонду “Русскій мір”. По суті, “слуги народу” пропонують, щоб українські виші задурно допомагали Кремлю”, – йдеться в повідомленні.

Спільнота закликала Верховну Раду не провокувати протистояння в суспільстві, “відмовитися від спроб реваншу в питанні мови освіти” і зняти з розгляду “русифікаторський” законопроєкт 3717.

Читайте також:
“Навіщо КМІС маніпулює питанням про мову? – Тому що опитування замовила ОПЗЖ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна