“Навіщо КМІС маніпулює питанням про мову? – Тому що опитування замовила ОПЗЖ”

 

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор “Руху добровольців “Простір свободи”, організатор моніторингу щодо становища української мови

(FB)

Шановний КМІС! Ви професіонали і не можете не усвідомлювати багатоповерхову маніпулятивність Вашого запитання про мову меню [в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології, проведеному 20-23 червня 2020].

По-перше, Ви робите підводку про буцімто багато дискусій навколо того “українською чи російською” (sic!) мають бути меню. По-друге, чомусь штучно в цій же підводці всі інші мови, крім української та російської, виводите за дужки, нав’язуючи респонденту московський дискурс про українсько-російську мовну дихотомію в Україні.

При цьому дивним чином у переліку варіантів нема саме того, який передбачений законом і який, зрештою, випливає зі здорового глузду:

“Українською – обов’язково; російською, англійською чи будь-якими іншими мовами – на розсуд власників закладу”.

Думаю, Ви чудово розумієте, що саме цей варіант обрала б більшість респондентів, особливо, якщо не робити маніпулятивних підводок.

Але Ви ставите питання саме так як ставите, а потім результати з іще маніпулятивнішими заголовками використовуються в спробах штучно реанімувати “проблему російської мови” в Україні.

Не допоможете мені зрозуміти, навіщо Ви це робите?

Чи, якщо такі формулювання – вимога замовників, то хто ці замовники?

UPD. Пан Володимир Паніотто (директор КМІСу – “Н”) підтвердив у коментарях, що первісний варіант запитання скоригований за бажанням замовника. Який побажав залишитися невідомим. Такий от скромний замовник. А Сергій Лещенко, який оберігати таємниці КМІСу не зобов’язаний, пише, що це “ОПЗЖ”. Якщо так, то все стає на свої місця.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна