Лукашенко значно посилив покарання за проведення протестів у Білорусі

 

Самопроголошений президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко підписав так званий закон “Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності”, який зокрема посилює відповідальність за порушення порядку проведення масових заходів у цій державі.

Про це інформує БЕЛТА.

Тепер у Кримінальний кодекс РБ включили низку нових статей і нових складів злочинів, які наберуть чинності через три місяці.

Документом передбачена відповідальність за екстремізм (участь в екстремістському формуванні та сприяння екстремістській діяльності, проходження навчання такої діяльності), за неодноразове порушення порядку проведення масових заходів (при цьому відповідальність наступатиме за наявності дворазової адміністративної преюдиції).

Запроваджується відповідальність за поширення власником інтернет-ресурсу забороненої інформації, вчинене протягом року після притягнення до адміністративної відповідальності, а також за незаконний збір і поширення персональних даних, недотримання вимог щодо їх захисту.

З’явилася відповідальність за незаконні збори або отримання відомостей, що становлять державні секрети, з метою їх поширення (за відсутності ознак зради державі або шпигунства).

Водночас посилена відповідальність за вбивство співробітника міліції (аналогічна відповідальність запроваджена за вбивство військовослужбовця), опір особам, які охороняють громадський порядок, насильство чи загрозу його застосування стосовно таких осіб, а також суддів і народних засідателів, публічну образу представника влади у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків або його близьких, організацію дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них, публічні заклики до проведення незаконних масових заходів, умисне блокування транспортних комунікацій, що призвело до заподіяння шкоди у значному розмірі (40 і більше базових величин).

Істотно посилюється відповідальність за ухилення від сплати податків. Максимальний термін позбавлення волі за таке діяння, що призвело до заподіяння шкоди у великому розмірі, збільшується з трьох до семи років, а в особливо великому розмірі – з семи до 12 років.

Читайте також:
Лукашенко заснував нове свято – день нападу СРСР на Польщу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна