Диктатор не доктор: Київський університет уперше позбавив почесного звання

 

Вчена рада Київського національного університету імені Тараса Шевченка позбавила Олександра Лукашенка звання почесного доктора.

Про це в понеділок, 7 червня, повідомляє “Радіо Свобода“.

Рішення ініціював новий ректор Володимир Бугров.

Позбавлення почесного звання Київського національного університету відбулося вперше в його історії.

Перед затвердженням рішення про позбавлення Лукашенка звання члени вченої ради КНУ затвердили документ про порядок позбавлення почесного звання.

Близькі до керівництва КНУ джерела розповіли, що за позбавлення Лукашенка звання почесного доктора члени вченої ради голосували у таємному режимі, передає “ВВС News Україна“.

Київський національний університет має понад 80 почесних докторів (“honoris causa”). Серед них – колишні й нинішні лідери країн Білл Клінтон (США), Альгідрас Бразаускас (Литва), Вацлав Гавел (Польща), Михеїл Саакашвілі (Грузія), Нурсултан Назарбаєв (Казахстан), Ільхам Алієв (Азербайджан), Реджеп Ердоган (Туреччина), Емомалі Рахмон (Таджикистан).

Випадок позбавлення звання почесного доктора раніше був у Києво-Могилянській академії. У 2004 році, під час Помаранчевої революції, НаУКМА забрала його в Леоніда Кравчука.

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2021 року, після інциденту з примусовою посадкою літака Ryanair та затриманням опозиційного журналіста Протасевича, ректор Київського нацуніверситету Володимир Бугров закликав членів вченої ради негайно позбавити Олександра Лукашенка звання почесного доктора КНУ.

Торік, після розгону протестів проти фальшування президентських виборів у Білорусі з подібною ініціативою виступали випускники КНУ. Але цю ініціативу не підтримав тодішній ректор, академік Леонід Губерський, який і вручав білоруському диктатору диплом, мантію та почесний знак 5 листопада 2009 року.

Читайте також:
В “інтерв’ю” білоруським пропагандистам Протасевич “зізнався” у злочинах і повазі до Лукашенка – явно після тортур

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна