СБУ каже, що заблокувала масову кібератаку російських спецслужб

 

Кіберфахівці Служби безпеки України заявили, що виявили факти цілеспрямованого розповсюдження спецслужбами РФ шкідливого програмного забезпечення.
Замовники планували вразити комп’ютерні мережі органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єктів критичної інфраструктури.

Про це пресцентр СБУ повідомив надвечір у п’ятницю, 4 червня.

За даними СБУ, ще на початку червня цього року було здійснено масову розсилку електронних листів із підміною адреси відправника. Повідомлення, зокрема, нібито від Управління патрульної поліції Києва містили шкідливі вкладення і були надіслані на адреси низки державних установ.

“Шкідливе програмне забезпечення ініціює вставлення клієнтської частини програми (засіб віддаленого адміністрування) на уражений комп’ютер. Це дає можливість іноземній спецслужбі віддалено здійснювати повний контроль над ПК. Встановлено контрольно-командні сервери , які в т. ч. знаходяться на території РФ”, – йдеться в повідомленні пресцентру СБ.

Кіберфахівці СБ України рекомендують провести термінову перевірку інформаційно-телекомунікаційних систем, зокрема використовуючи індикатори, що опубліковані в платформі “MISP-UA” для виявлення їх можливої компрометації та вжиття оперативних запобіжних заходів.

Читайте також:
Найближчим часом в Україні створять кібервійська, – РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна