Українські правозахисники закликають владу відреагувати на депортацію із Білорусі громадського діяча Яворського

 

Українські правозахисники закликають органи державної влади терміново відреагувати на примусову депортацію з Білорусі їхнього колеги, письменника та громадського діяча Володимира Яворського.

Як передає “Новинарня” в четвер, 3 червня, про це інформує платформа “Правозахисний порядок денний”.

Громадянин України, правозахисник Володимир Яворський мешкав із родиною в столиці Білорусі. У квітні його затримали білоруські силовики.

“… безперервно допитували, до нього застосовували як психічне, так і фізичне насильство. Зокрема, погрожували відібрати восьмирічного сина (також громадянина України) та помістити її в інтернат без доступу рідних на найближчі кілька місяців”, – йдеться в повідомленні.

Згодом Яворському оголосили про вимогу покинути Республіку Білорусь упродовж 48 годин та заборонили в’їзд у РБ на десять років.

Зазначається, що представники влади не повідомили про причини депортації.

“Перед цим Володимира Яворського примушували дати неправдиві свідчення щодо діяльності його дружини, також правозахисниці Тетяни Гацури-Яворської, яку кілька тижнів тримали в СІЗО”, – йдеться в повідомленні.

Сьогодні Яворський разом із сином перебувають у Києві.

Неформальна коаліція правозахисних організацій “Правозахисний порядок денний” вимагає від української влади належної реакції на цю ситуацію.

“Закликаємо Міністерство закордонних справ направити ноту щодо факту порушень прав громадянина України Володимира Яворського, а також у дипломатичному порядку з’ясувати підстави для вислання громадянина України та заборони йому в’їзду на 10 років. Просимо офіс генерального прокурора відкрити кримінальне провадження за фактом викрадення, перевищення службових повноважень та жорстокого поводження і оголосити підозрюваних осіб у розшук”, – наголосили представники “Правозахисного порядку денного”.

Довідково:
Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини.
Учасниками платформи виступають “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, “Харківська “правозахисна група, “Центр громадянських свобод”, Amnesty International в Україні, “Центр прав людини ZMINA”, “Центр досліджень правоохоронної діяльності”, проєкт “Без кордонів”, “Євромайдан SOS” та інші.
Координацію роботи платформи здійснює “Центр громадянських свобод”.

Читайте також:
Україна разом зі ще 20 державами вимагає негайно звільнити білоруського журналіста Протасевича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна