В Україні хочуть скасувати звання “заслуженого журналіста”. НСЖУ – проти

 

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів закликала президента Володимира Зеленського скасувати звання “Заслужений журналіст України”. Національна спілка журналістів України виступила проти.

Про це повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко на своїй сторінці в фейсбуці в середу, 2 червня.

“Більшість громадських діячів та представників ЗМІ у Раді з питань свободи слова при президентові України звернулися до Володимира Зеленського із закликом скасувати звання “Заслужений журналіст України2. Зокрема, президентові рекомендують припинити практику присвоєння почесного звання журналістам та ініціювати внесення відповідних змін до Закону “Про державні нагороди”, – написав він.

В НСЖУ виступили проти такого заклику.

“У Національній спілці журналістів України засуджують подібну ініціативу, яка на переконання голови НСЖУ Сергія Томіленка, спрямована винятково на послаблення ролі журналістів у суспільстві та є зневажливою для сотень авторитетних представників ЗМІ, які отримали почесне звання як і за роки Незалежності, так і за каденції Володимира Зеленського”, – йдеться в повідомленні.

Томіленко уточнив, що рішення рекомендувати Зеленському “припинити практику присвоєння почесного звання “Заслужений журналіст України” ухвалили 8 членів Ради з питань свободи слова та захисту журналістів під час засідання 1 червня в ОПУ.

Відповідний проєкт рішення ради ініціював Максим Кречетов, колишній співробітник “Студії 1+1”, а зараз член наглядової ради Суспільного мовлення (фракція “Слуга народу”).

Аргументи скасування звання були такими: потреба у нагородженні журналістів органами влади “відпадає”, а саме почесне звання успадковано “як елемент нагородної системи Радянського Союзу”.

У той же час в НСЖУ вважають, що несправедливо скасувати звання тільки для журналістів, тоді як в законі України передбачено понад 40 почесних звань.

На думку Томіленка, тоді необхідно говорити про реформу всієї системи державних нагород, а не позбавлення тільки журналістів права на почесне звання.

Максим Кречетов, автор ініціативи, який пропонує відійти від звання заслужених журналістів, аргументує свою позицію, зокрема, тим, що визнання в професії не має нічого спільного зі званнями. Мовляв, Опрі Вінфрі не потрібне звання “заслужена журналістка США”, а Мадонні – “народна артистка”.

“Кілька обласних організацій НСЖУ на прохання керівництва написали гнівні відгуки: всі хором сильно дивуються, що я пропоную скасувати ці звання лише для журналістів, а не для лікарів, вчителів, будівельників тощо. Але ж я член журналістської консультативно-дорадчої Ради, а не комісії з питань державних нагород. Та головне: чи не мають про заслуженість журналістів свідчити наклади газет, рейтинги програм, перегляди відео в мережі, кількість читачів статті в інтернет-виданні тощо? Це публічна професія, як і акторська, тож об’єктивну оцінку має давати читач/глядач”, – написав Кречетов.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський створив Раду з питань свободи слова та захисту журналістів у листопаді 2019 року.

В Україні 6 червня святкуватимуть День журналіста.

Як інформувала “Новинарня“, одеська організація НСЖУ роздавала посвідчення стороннім особам, зокрема учасникам “русской весни”.

Читайте також:
Голова НСЖУ Томіленко став на захист заблокованих телеканалів Медведчука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна