Готуємо екоторбинки: в Україні заборонили використання пластикових пакетів

 

Рада остаточно заборонила обіг поліетиленових пакетів в Україні і визначила штрафи.
Винятком стануть пластикові пакети, що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

За законопроєкт №2051-1 у вівторок, 1 червня, проголосували 297 нардепів.

Тепер заборонено використання:

  • надлегких пластикових пакетів;
  • легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм;
  • оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Винятком є тільки ті пластикові пакети, котрі обмежені величиною (225х345х450 мм) і використовуються для пакування м’яса, риби та продуктів з них, і також сипучих продуктів, оскільки для них пакет є первинною упаковкою.

За розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф – від 1700 до 3400 гривень. Якщо порушення зафіксують повторно – штраф зросте до 3400 гривень мінімально та до 8500 гривень максимально.

Зазначимо, у першому читанні законопроєкт було ухвалено в листопаді 2019 року. Закон набираєчинності з дня, наступного за днем йогоопублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім частини першої статті 2 та абзацу другого частини другої статті 6, які вводяться в дію через дев’ять місяців з дня опублікування цього закону. Частина третя статті 2 цього Закону діє до 1 січня 2023 року.

Читайте також:
Рада попередньо схвалила заборону пластикових пакетів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна