УГКЦ в Італії перейшла на григоріанський календар

 

Українська греко-католицька церква в Італії проголосила перехід на григоріанський календар.

Про це йдеться в декреті “Про перехід Апостольського Екзархату в Італії на григоріанський календар”, який оприлюднили у понеділок, 31 травня.

“Проголошую перехід усіх українських громад Апостольського Екзархату в Італії на григоріанський календар з 1 вересня 2021 року, з початку Індикту, тобто Нового літургійного року”, – йдеться в декреті Апостольського Екзарха Діонісія.

Зазначається, що таке рішення ухвалене, “піклуючись про духовний розвиток Апостольського Екзархату в умовах італійського середовища, часу та місії нашої Церкви, у турботі про вірних моїй опіці повірених, розуміючи потреби всіх вірян та дбаючи про можливість кожного вповні жити літургійним, а передусім євхаристійним життям”.

Григоріанський календар — календар, запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт.
Його розробили на заміну юліанському. Окрім високосних років кожного четвертого року, він має поправки кожного 100-го та кожного 400-го років для більш точної передачі тривалості року — періоду оберту Землі навколо Сонця.
Згідно з нововведенням Папи, одразу після 4 жовтня 1582 року настало 15 жовтня (в Італії, Франції, Іспанії, Португалії та Речі Посполитій, зокрема й значною мірою на території України).
В Україні до відліку за григоріанським календарем перейшли у 1918 році; його дати в перехідний період називали “за новим стилем”.
В Українській Народній Республіці день 16 лютого 1918 року стали вважати 1 березня (закон про це ухвалили 12 лютого 1918 року за старим стилем на засіданні Малої ради УНР у Коростені).
Противага григоріанському – юліанський календар (“за старим стилем”), що використовується шістьма з 15 автокефальних Східних православних церков, зокрема ПЦУ і РПЦ, Українською греко-католицькою церквою в Україні, анабаптистами та берберами.

Читайте також:
У єпархіях УГКЦ створять реабілітаційні центри для учасників бойових дій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна