“Все зовсім не так”: у пресслужбі МВС перебрехали обставини втечі “дівчинки з ДНР через мінне поле”

 

Обставини й причини, за яких 16-річна дівчина з паспортом “ДНР” потрапила з Горлівки на підконтрольну Україні території, насправді інакші, ніж описала пресслужба МВС України. Дівчинка просто заблукала, і про політичний вибір тут не йдеться.

Про це розповіла журналістка видання LB.ua Оксана Расулова, яка зустрілася на Донеччині з самою дівчиною та з працівниками соціальних служб, котрі нею опікуються.

На запитання, чи дівчина дійсно прийшла, щоб лишитися на території України, пані Наталія, керівниця служби у справах дітей на Донеччині, відповіла: “Насправді ні. Вона взагалі-то заблудилася. Але повертатися не хоче через складні стосунки з бабусею. Підлітки…”

Про ставлення до України психологи її не запитували. “Наша ціль ― захист прав дитини. Її батьки померли ― мама від раку, тато від іншої хвороби. З 2017 вона на обліку і під опікою “там”. А про ставлення до України з нею поговорили вже відповідні органи”, – пояснила Наталія.

Зі слів Расулової, в поліції їй розповіли, що з дівчиною “вже попрацювала СБУ, і питань у них немає”.

Сама дівчина, ім’я якої не називають, розповіла, що “почувається нормально, але втомилася. Що бачила, як про неї написали в заяві поліції, і що все зовсім не так. Що тепер через це хвилюється і говорити ні з ким не хоче”.

Психолог Олена, яка тісно працює з “перебіжчицею”, розповіла, що “тепер вона лишається на підконтрольній території, хоч уже починає сумувати за бабусею. Але відпустити в Горлівку її ніхто не може ― неповнолітня ж”.

“Я читаю дописи й коментарі про те, що дитина втекла й не хоче у “ДНР” жити. Вона мені телефонує й каже, що їй такі новини надсилають друзі, а це ж неправда. Прошу її не переживати. А насправді кожна людина говорить через призму своїх поглядів, хтось хоче попіаритися, і ця інформація дуже утрирована”, – зазначила Олена.

“Мені здається, вона колись туди повернеться ― захоче побачитися з бабусею, друзями. Цього ж не втаїш. Але тепер вона чужа і там, і тут, її можуть вважати “шпигункою”, – вважає психологиня.

Олена також розповіла, що першими дівчину зустріли військові, а від надмірної уваги мають охороняти поліцейські.

“Так, змінили версію про втечу… Може, через родичів. Я не знаю…” – визнала Олена.

Як інформувалаНовинарня“, 28 травня департамент комунікації МВС України повідомив, що напередодні неповнолітня мешканка непідконтрольної українському уряду території Донецької області перетнула мінні поля і “після відпочинку з друзями” прийшла на лінію розмежування біля смт Верхньоторецьке, щоб потрапити на неокуповану територію. 16-річна дівчина мала при собі паспорт так званої “Донецької народної республіки” і заявила про бажання проживати на території неокупованої України. Зі слів дівчини, вона має родичів на Західній Україні. Надалі неповнолітньою опікується ювенальна поліція Донеччини та психологи.

Читайте також:
З окупованої Горлівки втік журналіст і розповів про інформатаки РФ на Україну, – СБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна