“На літо ситуація стабілізується”, – міністр Ляшко про прогнози щодо епідемії коронавірусу і вакцинацію

 

За прогнозами Міністерства охорони здоров’я, улітку епідемічна ситуація щодо коронавірусу стабілізується, що дозволить використати цей час для підготовки до осені.

Про це журналістам у суботу, 29 травня, сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, повідомляє “Укрінформ“.

“У нас на літній період прогнозується стабілізація епідситуації, і ми літній період повинні використати для підготовки систем додатково на реагування на потенційні спалахи восени і для вакцинації великої кількості людей, щоб запобігти цьому спалаху”, – зазначив міністр.

За словами Ляшка, будуть визначені лікарні, куди першочергово госпіталізуватимуть хворих з COVID-19. Ці лікарні мають бути “стовідсотково забезпечені киснем” – централізовано або з кисневих станцій.

Очільник МОЗ додав, що кошти, які були виділені на забезпечення лікарень кисневими концентраторами, не всі були витрачені до 1 червня: частина їх буде перенаправлена на усунення недоліків у кисневому забезпеченні у визначених лікарнях.

“Наразі не використано 70 мільйонів гривень”, – сказав міністр.

Програмою медгарантій передбачено пакет фінансування лікарень за готовність до реагування на спалахи інфекційних хвороб – одна лікарня на 300 тисяч населення (на 250 тисяч населення – у сільській місцевості), фінансування становить 750 тисяч гривень на місяць. За ці кошти лікарні мають забезпечити постійний запас лікарських засобів, засобів захисту і доплати для лікарів, які реагуватимуть у випадку надзвичайної ситуації.

Ковідний пакет НСЗУ за програмою медгарантій завершується для лікарень через місяць після того, як регіон вийшов із червоного рівня епіднебезпеки.

“Ми зараз робимо пріоритет на ті лікарні, які будуть спроможні перепрофільовуватися повністю під лікування COVID-19 і лікувати якомога більше людей (як мінімум одна лікарня на 170 ліжок). Вони повинні працювати у першій хвилі, поки з’являться індикатори для відкриття другої хвилі. Саме ці базові лікарні й будуть надалі фінансуватися на готовність до реагування”, – сказав Ляшко.

Міністр також повідомив, що Кабмін змінюватиме зонування, але наголосив: зелений рівень встановлюється не в окремих регіонах, а має бути встановлений на території всієї держави.

Ляшко нагадав, що Європейський Союз змінив правила відвідування своїх країн без будь-яких обмежень громадянами країн, які не є членами ЄС.

“Тому ми внесли зміни до постанови КМУ, зараз погоджуємо з іншими центральними органами виконавчої влади. В цю постанову ми вносимо перелік країн, які привабливі туристично для України. І наші Мінкульт та МЗС визначили країни, які звільнили українців від необхідності показувати результати ПЛР-тесту при відвідуванні, ми робимо зворотню відповідь дзеркальну ”, – сказав Ляшко.

Окрім того, міністр оголосив, що до кінця червня в Україні очікується доставка вакцини Pfizer та 700 тисяч доз вакцини AstraZeneca в межах ініціативи COVAX.

Загалом, за його словами, до кінця червня в Україні точно мають бути 3,7 мільйона доз вакцини від COVID-19 (з урахуванням уже поставлених вакцин).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна