Прослушка Медведчука: у другій серії Бігус розповів, як кум Путіна взяв під контроль “трубу” з Росії

 

У черговому відеосюжеті Bihus.Info, який базується на прослуховуванні телефонних розмов голови політради проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука стало відомо, яким чином його структури отримали у власність частину нафтопроводу “Самара — Західний напрямок”.

Відео під назвою “Прослушка Медведчука 2: хто допоміг куму Путіна отримати трубу” оприлюднене в понеділок, 24 травня.

Редактор Денис Бігус повторив, що їм вдалося “роздобути” десятки годин “прослушки” телефонних розмов Медведчука.

“Ми продовжили досліджувати “прослушку Медведчука” і натрапили на трубу. Ту саму, через яку РНБО наклали санкції на Медведчука. В своїх розмовах кум Путіна не лише обговорював план “як не дати Україні націоналізувати трубу”, а і розповідав, як дехто “головний” допоможе вирішити всі питання в судах. Як суд віддав стратегічний об’єкт росіянам і що вони отримали, коли передали трубу оточенню Медведчука за згодою “нашого головного”?” – ідеться в анонсі Bihus.Info.

Як відомо, із 1991 року трубопровід “Самара – Захід” є власністю російської компанії “Транснефть”, яка відмовилася передавати українську частину цієї “труби” у власність України. Націоналізувати його намагаються із 2011 року.
Після того, як Віктор Медведчук в Україні потрапив під санкції, Рада національної безпеки та оборони доручила повернути нафтопродуктопровід під контроль держави. Цією справою зайнявся Кабінет Міністрів. Влада вважає, що ТОВ “Прикарпатзахідтранс” володіє цим трубопроводом незаконно. Процес заволодіння “трубою” ТОВ “Прикарпатзахідтранс” став предметом пильної уваги НАБУ, нафтопровід був заарештований 23 лютого 2021 року судом та переданий в управління АРМА, а потім “Укртранснафті”.

Відповідно до сюжету Бігуса, ще на початку 2015 року Медведчук розмовляв про долю нафтопроводу з керівником компанії “Транснефть” Миколою Токарєвим. З боку Медведчука питанням “труби” займалася також “його людина”, “представник покупця” Тарас Козак.

У січні 2015 року Медведчук і Козак разом відвідали швейцарське місто Санкт-Галлен, у якому пізніше з’явилася компанія, що перебрала на себе контроль над “трубою”.

Як випливає з оприлюдненого аудіо, Медведчук не раз умовляв Токарєва ініціювати перегляд справи про володіння “трубою”. Зокрема, у квітні 2015 року Медведчук запевняв Токарєва, що Верховний Суд України поверне справу назад до суду першої інстанції. Так і сталося. Суддя Рівненського господарського суду скасував рішення про націоналізацію “труби” і повернув її російській “Транснефті”.

При цьому Медведчук у бесідах із Токарєвим не раз згадував про “головного”, задіяного у розв’язання питання власності труби – ймовірно, це був президент Петро Порошенко. Також із цих фрагментів випливає, що Медведчук пропонував російській стороні “обміняти” контроль над нафтопроводом на завод в окупованому РФ Севастополі. Можливо, йдеться про Севастопольський морський завод, який до окупації належав структурам Порошенка.

Водночас, як сказав журналіст “Бігус.інфо” Максим Опанасенко, їм достеменно не відомо, що відбувся такий “обмін”. Хоча з цього приводу велися тривалі розмови, Медведчук розповідав про певний вплив влади на рішення судів і прокурорів. Зрештою саме він отримав контроль над “трубою” та завдяки цьому отримав фінансові можливості розбудовувати “ОПЗЖ” і свою “медіаімперію”.

Як зазначається в сюжеті “Бігуса”, 2015-2016 роках “трубу” починають переводити з російської власності. Новим власником ТОВ “Прикарпатзахідтранс”, яка володіє “трубою”, стає компанія International Trading Partners зі згаданого вже Санкт-Галлена, власником якої є Анатолій Шеффер, пов’язаний із братом Медведчука. Цьому нібито хотів перешкодити тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, скликавши термінове засідання уряду. Але через відсутність частини міністрів воно так і не відбулося.

При цьому старе низькоякісне дизпаливо стандарту Євро-2 з “труби”, яке не можна було реалізувати в Україні, але яке підходило для танків, викупило Міноборони України; для цього нібито було змінено конкурсні умови. А ганяти нове дизельне пальне з Росії почала компанія “Протон”, яка в Україні стала власником мережі АЗС Glusco (перебрендована з російської ТНК). Обидві компанії журналісти-розслідувачі пов’язували з Медведчуком, тоді як він це спростовував.

Як пише сайт “Слово і діло“, сам Петро Порошенко категорично заперечує свою причетність до оборудки Медведчука з “трубою” і звинуватив журналістів у брехні та маніпуляціях.

“Я ніяких інших тем, крім залучення і повернення заручників [не обговорював із Медведчуком], і я пишаюся тим, що ми повернули понад три тисяч заручників… Всі інші позиції – це суцільна брехня”, – сказав Порошенко.

Нагадаємо, попереднього тижня в “першій серії” свого “розслідування” на базі “прослушки” розмов Віктора Медведчука редакція “Бігус.інфо” показала його контакти з росіянами і бойовиками “ДНР/ЛНР” у 2014 році.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру експерту, який допоміг оточенню Медведчука “приватизувати” нафтопровід, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна