У Раді вимагають припинити дипломатичні відносини з Білоруссю

 

Представники міжфракційного депутатського об’єднання у Верховній Раді “За демократичну Білорусь” вимагають припинити будь-які дипломатичні відносини України з Білоруссю, окрім тих, які стосуються питань біженців і політв’язнів.

Як передає “Новинарня“, відповідну заяву в понеділок, 24 травня, оприлюднив народний депутат від “Європейської солідарності”, голова цього об’єднання Олексій Гончаренко в телеграмі.

“Міжфракційне об’єднання Верховної Ради України “За демократичну Білорусь” закликає до наступного. На час, поки владу в Білорусі силою утримує диктатор Олександр Лукашенко: офіційно визнати білоруський режим таким, що становить загрозу міжнародній безпеці, припинити будь-які дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв’язнів; негайно припинити імпорт електроенергії з Білорусі, припинити будь-яке авіасполучення з Білоруссю чи над Білоруссю”, – йдеться в заяві.

Крім цього, представники об’єднання вимагають підготувати пакет санкцій Ради національної безпеки і оборони щодо політичних діячів білоруського режиму, зокрема, Лукашенка, а також на офіційному рівні, назвати Лукашенка “самопроголошеним президентом Білорусі” і використовувати це визначення в офіційній документації.

“Закликаємо представників міжнародної спільноти та усіх демократичних країн приєднатися до цих вимог та підтримати жорстку реакцію щодо режиму Лукашенка. Тільки таким чином можна змусити режим Лукашенка звільнити Романа Протасевича та інших політв’язнів”, – зазначається в заяві.

Нагадаємо, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, спричинивши екстрену посадку літака Афіни-Вільнюс у Мінську.
Цей непересічний антидемократичний акт викликав різке засудження в США, Євросоюзі та в МЗС України.

Читайте також:
США вимагають скликати раду IKAO через примусову посадку літака з білоруським опозиційним журналістом

Авіакомпанія Ryanair у заяві щодо подій в Мінську вдалася до брехні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна